Máte doma klasickou kuchyňskou židli ze sedmdesátých let s polstrováním? Nebo snad originál polstrovanou Thonetku? Pokud už čalounění na ní došlo konce svého života, zkuste si ji přečalounit sami.

Rozebrání

Většinou je sedák připojený k židli buď dřevěnými otočnými kolíčky nebo kovovými vkládanými packami. Tam stačí odstranit hřebíčky v rámu židle a sedák odskočí. Ovšem kovové packy nezašantročte, budete je ještě potřebovat.

Dále je třeba ze sedáku odstranit staré čalounění. Malé hřebíčky nebo sponky se páčidlem nedají vytáhnout. Stačí tedy malý šroubováček a kleště nebo můžete využít páradlo ze šití. Bohužel je lepší mít nějaké starší z pevné oceli, protože dnešní páradla jsou z měkkého materiálu a hned se ohnou.

Výběr materiálu

Na sedáky je lepší si vybrat pevnější materiál. Jde o silně namáhané části židle a snadno se roztrhají a prodřou. Vyšší gramáž a pevnější vazba jsou tak velkou výhodou. Je lepší vybírat přímo v čalounických potřebách, kde máte jistotu, že daná látka je k tomu skutečně vhodná. V klasických obchodech (švadlenkách, galanteriích apod.) pak můžete sáhnout po materiálu, který je například nutný lemovat, aby se netřepil. To samozřejmě udělat můžete, ale pokud byste to zanedbali, hřebíčky a sponky snadno vytahají nitě a celá práce přijde vniveč.

Navíc v čalounických potřebách můžete zakoupit i molitan nebo kuličkové rouno, pokud máte sedák už prosezený.

Některé sedáky mají ještě pružný výplet z čalounických popruhů. Ty zde také koupíte, stejně jako speciální hřebíčky na ně.

Instalace

Na odstrojený sedák dejte nový molitan, který oříznete do správného tvaru. Pak položte látku a na ni vzhůru nohama podsedák. Na látku nakreslete obrys sedáku a pak ho zvětšete o tolik, abyste ji pohodlně přehnuli na spodní stranu a měli zde dostatek materiálu na přibití. Je to přibližně 10 cm navíc.

Tuto látku pak přehnete na spodní stranu a připnete k dřevu špendlíky. Pak postupně pomocí hřebíčků nebo sponkovačky vypnete látku a přišpendlíte. Na látce postupně v pravidelných odstupech děláte záhyby, aby se nedeformoval vzor na sedáku.

Výrazné přesahy následně můžete odstřihnout nůžkami.