Přitom problémem nebyly tyto práce samotné, ale skutečnost, že se dělaly najednou v jednom dnu. Domácí práce však nemusí být obtížným břemenem, lze si je zorganizovat tak, aby nás zatěžovaly co nejméně, v krajním případě se mohou stát dokonce i relaxací, odpočinkem od duševně náročné práce…

Dvacet minut denně

Takzvané "dětské krůčky" platí v tomto případě dvojnásob. Vtip je v tom, že si úklid celého bytu, případně jeho časově náročné činnosti, rozdělíme na jednotlivé etapy, a těm přiřadíme vždy den v týdnu. Takže v pondělí můžeme začít úklid v nejfrekventovanější místnosti, kterou bude zřejmě ve většině domácností kuchyně - setřeme prach, vytřeme či vyluxujeme podlahu, utřeme stůl a umyjeme otevřené poličky. Zběžně vytřeme lednici, probereme potraviny, znovu vše uspořádáme. Uklidíme také místa, kde se hromadí věci - klíče, doklady, nabíječky, potvrzení a podobně. Další den se přesuneme do obývacího pokoje, pak do ložnice, pracovny, předsíně atd., pořadí si upravíme tak, jak nám to vyhovuje. Velmi brzy nám na to bude stačit 20 minut.

Pro dlouhodobé udržení pořádku je také dobré zavést tzv. stálé činnosti, které začneme časem vykonávat zcela automaticky a které výrazně přispějí k udržení bytu v takovém pořádku, abychom před příchodem návštěvy nemuseli zavolat osvobozenou domácnost. Jde například o uklízení nádobí, dřezu a pracovní desky v kuchyni každý večer, než jdeme spát. Ráno v čisté kuchyni je vždy optimističtější. Průběžně také uklízíme pracovní a varnou desku i při vaření, oplachujeme drobné kousky nádobí a větší kusy ukládáme hned do myčky.

ČTĚTE TAKÉ:

Bleskový úklid

Stejným způsobem uklízíme každé ráno (případně v jinou, pro nás vhodnou dobu) v koupelně. Stačí vlhčené nebo papírové ubrousky a rukavice na jedno použití. Umyjeme a vyleštíme zrcadlo - stačí vlhká a suchá švédská utěrka, švédskou utěrkou setřeme i umyvadlo a vanu, otřeme poličky, skříňky, setřeme také prach na podlaze kolem zdí a vany a nakonec umyjeme záchod. Utěrky a rukavici nakonec vyhodíme, celý úklid nám nemusí trvat déle než pár minut.

Příště: Návod na neustále čistou domácnost II. - Větší než běžný úklid

Foto: Dana D. Daňková, Beam, Swift, Proparket, Tarkett; titulní foto: Thinkstockphotos.com