Štuk koupíte už připravený

Abyste měli v interiéru pěkné a hladké zdi, stačí na omítku nanést štuk. Skládá se z jemného písku a vápna, případně cementu nebo sádry. Nanáší se v mokrém stavu na nejsvrchnější vrstvu omítky, kde po zaschnutí vytvoří tvrdý, ale poměrně křehký nános. Není to nic složitého a výsledek stojí za námahu – stačí si koupit již namíchaný štuk ve stavebninách (podobně jako omítky a maltové směsi) podle rozměrů vašeho pokoje a můžete jít na to.

Příprava na štukování

Vykliďte místnost a ochraňte podlahu igelitem. Ze stěn nejdříve odstraňte původní tapety a nátěry, následně je očistěte vodou s přípravkem na mytí nádobí (musí být bez mastnoty a špíny) a opravte všechny praskliny a nerovnosti sádrou či tmelem. Poté na stěny udělejte několik zářezů špachtlí, aby se na ni štuk lépe přichytil.

Naneste na stěnu penetrační roztok, který podklad zpevní a štuk bude na stěně lépe držet. Při zasychání roztoku si připravte štukovou směs podle návodu výrobce. Jakmile penetrace zaschne, můžete nanést první vrstvu – pokud chcete štukovat i strop, začněte právě jím.

Postup při nanášení štuku

Štuk nanášejte od rohů a okrajů doprostřed pomocí ocelového nebo plastového hladítka (natahováku) v pruzích a s co nejmenším počtem tahů. Nabírejte a nanášejte vždy jen slabší vrstvu, aby štuk tíhou neopadával. Štuk nejdříve do plochy vtlačujte a až následně uhlazujte. Nechte první vrstvu trochu zaschnout a až omítka přestane lepit, naneste vrstvu druhou a dejte si pozor na všechny nerovnosti.

Jakmile začne štuk na některých místech schnout a světlat, rozmyjte ho. Molitanový filc na hladítku namočte ve vodě a hlaďte s ním povrch stěny ve velkých kruzích. Tlačte méně na měkký a trochu více na tvrdší štuk, ale opatrně, ať si některá místa nevymyjete příliš. Pokud někde vznikla prohlubeň, naneste do ní novou vrstvu štuku a postup opakujte. Jestli vám hladítko při pohybu po povrchu drhne, otřete z něj zbytky štuku o hranu kbelíku.

Na stěny natahujte štuk odspodu nahoru a opět druhou vrstvu rozmývejte, jakmile štuk zavadne. Po dokonalém zaschnutí omeťte stěny a strop smetákem a můžete pokoj vymalovat (zhruba za 24 hodin). Nenechte se zaskočit „kocoury“, světlejší skvrny na zdech se po zaschnutí malby ztratí.

Zvládne to i laik

Jestliže si příliš nevěříte, vyzkoušejte si štukování na místě, kde bude stát později nábytek. Další metry už odvedete jako odborník. Nezapomeňte také, že přílišné proschnutí štuku vám znemožní jeho vyhlazování. Proto s rozmýváním neotálejte a stěnu vyhlaďte hned, než začne prosychat.