Karel s Viliamem tehdy lehce upravili stávající design a nechali vyrobit 250 křesel. Těch původních dnes zbývá jen pár, Chlebo se však se studiem Nanovo rozhodli pro jejich reedici. Jak to dopadlo?

Co je křeslo T2407?

Tohle křeslo bylo sériově vyráběné, lidé jej mohli vidět na řadě výstav i veletrhů – svému autorovi přineslo spoustu ocenění. Karel Prager byl křeslem doslova okouzlen – nejvíce se mu líbil elegantní design křesla spolu se vzdušným rámem. Protože původní křeslo nebylo do ND dostatečně reprezentativní, bylo čalounění předěláno na koženou variantu. Několik z původních kožených křesel najdete na Nové scéně dodnes.

Kdo je Viliam Chlebo?

Viliam Chlebo je slovenský designér nábytku a architekt – v roce 1974 vystudoval stavebnictví a design nábytku. Jeho tvorba se vyznačuje především funkcionalistickými návrhy sedacího nábytku. Jeho nábytek byl vytvářen sériově, přesto má své kouzlo.

Zdroj: VLM

Viliam se zaměřuje na funkci, použitý materiál, technologii, ale také na ergonomické zpracování. Jeho nábytek byl k nalezení také v brněnské vile Tugendhat (to bylo před rekonstrukcí v roce 2012). V současnosti Chlebo navrhuje plány, interiéry a vybavení domů.

Reedice legendárního křesla

Studio Nanovo se rozhodlo spolu s Viliamem Chlebem pracovat na reedici křesla T2407 v zelené a hnědé barvě. Kostru křesla tvoří chromované trubky, sedák a opěrák jsou z italské kůže vyrobené na zakázku v české čalounické dílně.

Zdroj: Nanovo