Staré pravdy, že všeho moc škodí a méně někdy znamená více, neztrácejí svoji platnost ani v případě dominant vánočního interiéru. V každém případě bychom měli upustit od zvyku mermomocí stromek ověsit všemi ozdobami, které se nám doma za dlouhá léta, někdy i desetiletí, nahromadily. Při zdobení stromku se sice fantazii meze nekladou, ale přesto bychom se měli rozhodnout pro jednotný styl a ozdoby, které spolu ladí a vzájemně se doplňují. Způsobů jak ozdobit vánoční stromek je hodně. Tak například je tu možnost ozdobit ho v tradičním venkovském stylu, který není problém napodobit ani na konci 20. století. Postačí jen barevný papír na řetězy, upečené perníčky, do staniolu zabalené kousky cukru, ořechy a červená jablíčka. Další možností je výzdoba z přírodních materiálů – slámy, dřeva, kukuřičného šustí a včelího vosku. Tato výzdoba poskytuje mnoho dalších kombinací a možností: figurky z kukuřičného šustí zvýrazněné barevným papírovým řetězem a další. Velice pěkně působí i ozdoby vyrobené z hoblin. Oproti jiným druhům ozdob mají sice kratší tradici, ale snadno se z nich vytvářejí velice zajímavé tvary a snadno se i barví. Rovněž velice pěkně působí ozdoby vyrobené z vizovického pečiva či perníčky. Způsobů jak si ozdobit stromek je nepřeberné množství a záleží jen na naší fantazii a vkusu. Ale zpět k uvedeným možnostem a jejich návodu k přípravě. Společně si připravíme těsto na vizovické pečivo a perníčky. Vánoční ozdoby z vizovického pečiva připravíme následovně: zaděláme těsto v poměru 250 g mouky, 2 lžíce octa a 5 lžic vody, propracujeme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě mouku. Aby těsto bylo dobře vypracované hněteme ho alespoň hodinu, a pak ho ještě necháme minimálně stejnou dobu odpočinout ve vlhkém hadříku nebo igelitovém sáčku v chladničce. V době, kdy těsto odpočívá, připravíme si pomůcky na jeho tvarování. Připravíme si nůž, nůžky na nehty, pinzetu, váleček a nejrůznější druhy koření na ozdobu. Po odležení těsta si z něho odkrojíme jen potřebný kousek a zbytek ponecháme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Protože je těsto značně gumové ozdoby modelujeme především z válečků. Jednotlivé kusy k sobě nalepujeme tak, že vždy jeden kousek navlhčíme vodou. Pokud počítáme se zavěšením figurek, tak do nich ještě před pečením upevníme drátěné ouško, nebo vytvoříme otvor, kterým po upečení provlečeme nit či stužku. Již vytvořené ozdoby necháme ještě na plechu oschnout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme v troubě sušit při nejnižší teplotě 4-5 hodin. Po upečení stačí ozdoby rozvěsit nebo je ještě dozdobit kanafasem či modrotiskem, kterým ozdoby podlepíme. Příprava těsta na perníčky je trochu složitější než u vizovického pečiva. Způsobů přípravy je několik, proto si popíšeme alespoň jeden z nich. Na těsto bude zapotřebí 1kg hladné mouky, 40 dkg práškového cukru, 4 lžíce perníkové směsi – mletý hřebíček, nové koření, fenykl, anýz, badyán, zázvor a skořice, 8 lžic medu, 5 vajec, 8 x na kulatou špičku nože amónia. Všechny přísady smícháme a dobře na vále propracujeme, těsto necháme odležet 24 hodin. Po uplynutí této doby ho rozválíme na placku o tloušťce 5 mm, z něhož vykrajujeme nejrůznější tvary, nebo si připravíme šablony z tvrdého papíru, podle kterých můžeme vyřezávat tvary dle naší fantazie. Před pečením nesmíme zapomenout těsto potřít rozšlehaným vajíčkem. Vajíčkem perníčky ještě jednou potíráme při pečení a pak nakonec po vyndání z trouby. Pečeme je v troubě zahřáté na 180 st. C tak dlouho, dokud perníčky nezískají typickou světle hnědou barvu. Zdobí se hustou bílkovou polevou, která lze dobarvit jedlími barvami.