Paní Eliška se na mne obrátila se žádostí o návrh kuchyně. V e-mailu napsala:

*Vzhledem k tomu, že se nejedná o úplnou novostavbu, je umístění přívodů elektrického proudu (380 V) a vody již dáno (vyplývá z přiloženého dispozičního schématu - viz symboly blesku a dřezu). Ve schématu je jedna chyba, a to jsou dveře do spíže (místnost 1.13), které se otevírají dovnitř této spíže.

S místností je spojeno několik problémů:

  • zárubně výše uvedených dveří jsou obložkového typu a přečnívají tedy 3 cm dovnitř kuchyně
  • vedle uvedených dveří je umístěn žebříčkový radiátor (ve schématu je znázorněn jako úzký obdélník) o šířce 60 cm a výšce 150 cm
  • velké okno Důležité upozornění: chladnička je umístěna v uvedené spíži, a není ji tedy třeba začleňovat do kuchyně.

Kuchyň se bude používat skoro nepřetržitě. Kuchyň by měla být světlé barvy, nikoli rustikálního typu, avšak ani extravagantní. Nábytek bych chtěla pouze uzavřeného typu. Potřebovala bych do kuchyně také jídelní stůl nebo alespoň kout (pro tři osoby), který může navazovat na kuchyňskou linku. Do obývacího pokoje se nám jídelní stůl nepodařilo vměstnat.*

V návrhu jsem se dle zadání musela držet stávajících instalací, pozice spotřebičů byla již tedy předem dána. Celá sestava začíná varným centrem umístěným v rohu vedle vchodu do spížní místnosti. Následují šuplíky a poté přímá rohová skříňka. Všechny spodní skříňky kuchyně mají dvířka široká 60 cm. Líbí se mi určitá symetrie. Jediná skříňka, která vybočuje z této řady, je rohová s dvířky 30 a 30 cm.

Všechny tři horní skříňky jsou široké 90 cm. Mají dělená dvířka s výklopným systémem Aventos. Je to velice praktické řešení, umožňující přístup do celé skříňky najednou a zároveň opticky rozdělená dvířka, když nechceme mít jedna velká (obzvláště u skříněk 90 x 72 cm by byla dost velká dvířka).

Paní Eliška si přeje světlou kuchyni – zvolila jsem tedy odstín skříněk vanilka, s pracovní deskou a obkladem v přírodním odstínu dřeva – ořechu. Aby kuchyně nepůsobila fádně a příliš venkovsky, zvolila jsem na doplnění korálově červenou barvu na stěnu spíže a židle k jídelnímu stolu. Myslím si, že tato kombinace působí velice pěkně. Jídelní stůl je přisazený ke kuchyňské lince, je pro čtyři osoby. V případě potřeby se může odsadit do prostoru a pohodlně se u něj nají šest osob.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz