Pavel je herec a kromě natáčení ve filmu či v televizi působí i na nezávislé scéně krajského města, kde je současně také autorem několika her. Od mládí vyznává punk nejen v hudbě a umění, jeho rysy potřebuje včlenit i do svého soukromí. Před nedávnem si na hypotéku koupil byt, a protože je zatím svobodný a množství práce a zájmů ho zaměstnává natolik, že domů chodí spíše jen přespávat, jeho prioritou bylo především zařízení ložnice a přilehlé koupelny. Pro ložnici si Pavel vybral trochu netradičně téměř největší místnost v bytě, neboť v této jediné místnosti byl vývod do ložnice, postel, návrhkomína, a tudíž zde bylo možné zřídit krb, který si velmi přál. A protože všechny ostatní místnosti zatím téměř nevyužívá, a chtěl si krb užít, rozhodl se umístit ložnici právě do tohoto pokoje. Jeho rozhodnutí podpořila i skutečnost, že k místnosti přiléhá koupelna. Ložnice má velkorysou podlahovou plochu 21 m2, koupelna je pohodlné velikosti 10 m2.

Červená a černá je punku věrná a pro Petrovu ložnici vhodná

Punk je založen na velmi ostrém kontrastu, ať už jde o barvy, tvary, použité materiály, jejich kombinaci a podobě. A pravdou je, že, použit s určitou vizí, není punk jen ubíjejícím chaosem, jak by se na první pohled mohlo zdát. Může být čerstvým větrem, přinášejícím lehký nadhled, a dokonce i inspirací. Tón celé místnosti udává barevné ladění, v tomto případě v základních punkových barvách červené a černé. Ovšem „známkou punku“ zde není jen tato kombinace, ale i vzory, použití transparentních materiálů, kovů, zrcadel a různých doplňků, někdy i neobvyklým způsobem. Ale aby celek fungoval, musí být tito „pomocníci“ použiti promyšleně a tvořit společně harmonii či již zmíněný kontrast, o což jsme se společně s Pavlem pokusili.

Jediným vzorem použitým v ložnici jsou pruhy na zdech a na podlaze na kobercích, a to jak šikmé, tak přímé. Základní červená je zjemněna nezvyklou smetanově bílou, odkazující na dřevo na podlaze. Akcent místnosti udávají posuvné, oboustranně zrcadlové dveře do koupelny, které také nahrazují stabilní zrcadlo. I zářivka na zdi u křesla, která se strohým, průmyslovým vzhledem tváří dostatečně punkově, současně nahrazuje stojací lampu. Jako z továrny jsou také plechové noční stolky a hranaté lampičky.

Krb a prkenná podlaha se trochu vymykají zdánlivě odosobněnému punkovému ladění. Přísluší sem však díky své jednoduchosti v odstínech a texturách a vzájemnému kontrastu i opozici vůči výrazným a sytým barvám místnosti.

Černá vana? I to je možné

Vzhledem k výrazným barvám, které jsou v interiéru použity na velkých plochách, je zařízení naopak jednoduché, jen s nejnutnějšími kusy nábytku. Dominantu místnosti tvoří rozlehlé dvojlůžko, které působí Koupelna, sanitární keramika, vana, umyvadlovelmi pohodlně, v červeno-černé kombinaci ale současně i monumentálně. Závěsy jsou laděny do stejné červené barvy, jaká je použita na čalounění postele, křeslo u krbu je také v červeno-černé kombinaci. Část stěny v černé barvě vymezuje prostor s jinou funkcí – vchod do koupelny. Posuvné zrcadlové dveře působí v interiéru ložnice zajímavě, současně obě místnosti opticky i fakticky propojují.

Koupelna je celá laděná v příjemné a uklidňující modrobílé kombinaci. Zjemňujícím prvkem je zde i záclona z lehkého šifónu. Tuto atmosféru však punkově rozbíjí černá sanita, neboť Pavel si zde přál nějaký velmi výrazný kontrast. Černé umyvadlo, vana a WC tomuto požadavku odpovídají více než dostatečně, toaleta je částečně skryta za zídkou z tmavého mléčného skla. V koupelně není sprchový kout, majitel rád relaxuje ve vodní lázni, zvolil proto vanu se sprchou. Technizujícím prvkem je zde světlo nad umyvadlem, které tvoří čtyři holé žárovky v panelu z mléčného skla.

Text a vizualizace: Dana D. DaňkováVšechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ