Obě dcery paní Jaroslavy se nedávno odstěhovaly z rodného domu. Starší se vdala a mladší odjela studovat do zahraničí. Paní Jaroslava zůstala s manželem sama ve velkém domě. Opuštěné zůstaly také dva dětské pokoje. Manželé se rozhodli, že si je předělají a každý z nich bude mít vlastní místnost, kde se budou věnovat svým koníčkům, nebo relaxovat. Pan Vladimír si vybral pokoj v přízemí, který je téměř zařízený. Paní Jarka bude obývat podkrovní místnost, se kterou si neví moc rady, protože je tam šikmý strop a nevyužitý prostor pod ním.

Požadavky jsou jasné – maximum úložného prostoru, stolek na počítač, nějaké pohodlné sezení a postel pro přespání případné návštěvy. Tu by majitelka chtěla do prostoru pod šikminu, ale prostor je úzký, a pokud se do vchodu postaví postel, už se nedá projít dál a využít prostor za ní. Styl celé místnosti by měl být romantický, v jemných přírodních barvách.

Návrh jsem začala od postele. Protože je prostor pod šikminou opravdu obtížně využitelný jako úložný, snažila jsem se nalézt variantu, která by umožnila umístění postele i využití úložných ploch. Proto jsem navrhla udělat ještě jeden vstup do tohoto prostoru a rozdělení na dvě části příčkou ze sádrokartonu. Vznikne tak místo pro police na méně používané (například sezonní) věci a místo pro spaní. Do výklenku se vejde postel 120 cm široká a 200 cm dlouhá.

Na celou protější stěnu jsem umístila vestavěné skříně s nástavci, aby úložného prostoru bylo opravdu maximum, což paní Jarka několikrát zdůraznila. Do prostoru jsem umístila příjemné sezení – kulatý stolek a křesílka od firmy TON. Do pravého rohu vedle výklenku s oknem jsem dala pracovní stolek pro počítač. Vstup do úložných prostor pod šikmým stropem nebude často využívaný, proto před ním klidně může stát křesílko.

Na stěnu s dveřmi jsem použila velkoformátovou fototapetu s motivem růží, která působí velice něžně a romanticky. Zbytek tapety jsem umístila na stěnu za pracovní stůl.

Barvy jsem zvolila v přírodním ladění – cappuccino, bílou a krémovou. Cappuccino na stěny – do výklenku za postel a kolem okna, světlejší odstín na křesílka a stolek, krémovou na textil a dveře vestavěné skříně a bílou na ostatní stěny.

Celkový dojem z místnosti je myslím velice pěkný, přímo vybízí k odpočinku, nebo popovídání s kamarádkou u kávy.

Co byste říkali na takový pokoj, líbil by se vám?

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz