Zatímco některé interiérové proměny trvají léta, tato byla nadstandardně rychlá. Karolína Röschl a Barbora Vu z Ateliéru Bárka ji nejen navrhly, ale také dohlížely na samotnou rekonstrukci, která včetně truhlařiny trvala pouze 3,5 měsíce.

Neobvyklá dominanta

Čtyřpokojový byt o rozloze 96 m2 se nachází v pražské cihlové zástavbě z 60. let minulého století. Přáním rozrůstající se rodiny bylo vytvořit velké společenské centrum, aniž by se ubrala některá z místností. To vzniklo odstraněním příčky mezi původním obývacím pokojem a kuchyní, ale příčky se upravovaly i jinde, například zádveří se zvětšilo o komoru, kterou nahradila velká vestavná skříň. Hlavní proměna však vyšla z očisty, obrazně i doslova, protože architektky navrhly odstranit vnitřní jádro a vytvořily jeden velký prostor, do jehož středu zasadily ovál. Je vyzděný z ytongových tvárnic a rozdělený na koupelnu a WC s pračkou. Motiv oválu nebo zaoblení bytem průběžně prochází i jinde, zejména na nábytku.

Zdroj: VLM

„Zbylou plochu centrálního prostoru jsme rozdělily prosklenými dveřmi tak, abychom zachovaly pocit otevřenosti a možnost propojení i oddělení všech prostor. Cílem také bylo dostat denní světlo do celého bytu a převážně do chodeb, jež byly nepřívětivě tmavé,“ vysvětlují Karolína Röschl a Barbora Vu.

INTERIÉR ROKU

INTERIÉR ROKU

Soutěž Interiér roku každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Do sedmého ročníku mohou architekti a designéři hlásit soutěžní interiéry do 28. 2. 2022. Na základě ohlasů architektů, interiérových designérů, členů poroty, ale i na přání fanoušků na sociálních sítích se pořadatelé rozhodli rozšířit soutěž o kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Více informací se dozvíte na www.interierroku.cz. 
Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže. S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími proto postupně čtenáře seznamujeme na našich internetových stránkách www.dumazahrada.cz.


Další propojení

Interiér působí velice vzdušně, krásně v něm vyniknou také povrchy. Například podlahy představují kombinaci původních repasovaných a nových dubových parket s terrazzem. Nábytek je z březové překližky (vestavné úložné prostory, solitéry, dveře) nebo bukového masivu (knihovny). Na stěnách se střídá světlá výmalba, například ovál v jemně béžové, s dekorací vzniklou použitím válečku v dětském pokoji. A doslova jako nit se bytem vine pastelová barva odstínu beige red. Příjemně osvěžuje technické prvky jako radiátory, stoupačky nebo zárubně a rovněž povrchy některého nového nábytku.
Magnetickou přitažlivostí se chlubí prostorný stůl vyrobený na míru, u něhož se nejen hoduje, ale funguje také jako středobod rodinného života a místo pro setkávání s přáteli. Současně je ukázkou, jak propojit staré s novým, židle u něj jsou repasované. A stejně jako třeba i křesla a obraz, který zdobí hlavní obytnou místnost, pochází z předchozího domova současných majitelů.
Oříškem při realizaci byl požadavek klientů na úpravu vedení elektroinstalací, aby v zónách, kde se sedí nebo spí, neměli u hlavy zásuvky ani tudy nevedly kabely. Ale i s tím si stavební firma poradila. Plynulá návaznost jednotlivých kroků rekonstrukce stejně jako samotný návrh a nápady architektek obstály na výbornou.

Článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/21