Čtěte také

Letnění rostlin

Čtěte také

Pravidla přesunu letněných pokojovek do interiéru

Jde o rekonstrukci podkrovního bytu, který byl už původně docela velkorysý. Nabízel tři ložnice a tři koupelny. Noví majitelé ale chtěli byt trochu jiný, než byl původně. Mají rádi cestování a barvy a nechtěli nic extravagantního, násilného a vyzývavého. A jelikož znali práci studia Yugen, svěřili jim přestavbu svého bytu na pobřeží australského Kingscliffu.

Žádné pestré barvy

Vše začalo úpravou dispozice. Tři koupelny na tři ložnice je přece jen už moc. A tak jedna přebytečná koupelna byla předělána na komoru, kde je ale i dřez s tekoucí vodou. Vsunutá terasa do půdorysu bytu vhodně distribuuje slunce do prostoru, takže s tímto zde nejsou žádné problémy. Nebylo tak třeba vnášet dovnitř nějaké barevné výkřiky, aby se prosvětlily kouty. Naopak. Vše je v tlumených barvách, ale s vhodným výběrem. Podívejme se třeba na hlavní koupelnu, kde je na podlaze nádherná mořsky azurová dlažba. Nic víc koupelna nepotřebuje. Dlažba, černé rámy sprchového koutu a toalety a kruhová madla na skříňkách (o nich se ještě zmíníme) vytváří svůj vlastní prostor.

Potřebuje tato koupelna něco víc než dlažbu?  Autor: BowerBird / May Photography

Kuchyně je velmi střídmá. Ke světlé dřevěné podlaze se výborně hodí skříně v pastelově zeleno-šedém kabátu. Zde jsou také použita madla. Jde o ručně vyřezávané kousky přesně na míru každé skříni od místního truhláře, který je i autorem skříní. V jedné z nich se navíc ukrývá i uzavíratelný pracovní kout.

Zajímavá je i deska ostrůvku v kuchyni. Odráží se od ní spousta světla. Aby ne. Vždyť jde o recyklovaný kompozit ze skla, které zbylo po demolici kancelářské budovy.

  • Autor: Studio Yugen
  • Podlahová plocha: 250 m2
  • Lokace: Kingscliff, Austrálie
  • Foto: May Photography
  • Zdroj: BowerBird