Na terasovitém svahu nad východočeským městem se prý už od 15. století pěstovalo víno – odtud jméno kopce. Inzerát na pozemek s původní chatou majitel náhodou objevil na nástěnce v místní prodejně. „Po pár letech v menším bytě jsme zrovna v té době se ženou hledali pěkné místo v okolí Mýta blízko k přírodě,“ vypráví. Na prohlídce byli první, místo si okamžitě zamilovali a v podstatě hned při odchodu ho koupili. „Po dvou nebo třech letech ježdění na chatu jsme se rozhodli postavit zde dům, který citlivě zapadne do okolí,” říká majitel.

Osobní přístup

Dalším krokem byla volba architekta a zadání projektu. „Nejprve jsme se ženou vybírali v časopisech a při cestách po okolí novostavby, které se nám stylem líbí. A obrátili jsme se na několik architektů, jejichž domy nás zaujaly,“ popisuje majitel. Rukopisem, odborně i lidsky je nakonec nejvíce oslovili Molo architekti. „Líbilo se nám, že pan architekt Zamazal pro svou rodinu postavil krásnou dřevostavbu a možná i vzorovou stavbu pro své zákazníky. Měli jsme možnost ji navštívit a osobně vidět a probrat technologii dřevostaveb, různé stavební detaily i řešení interiérů,“ pochvaluje si investor. (Tento dům jsme představili v říjnovém vydání našeho časopisu – pozn. red.)

Návrat zeleně

Projektu se ujala architektka Tereza Kučerová. „Investor měl od začátku jasno v tom, že chce dřevostavbu, prvotním zadáním byl přízemní dům co nejvíce propojený se zahradou,“ říká hlavní autorka domu. Terasovité uspořádání terénu si říkalo o horizontální tvar stavby přes celou šířku pozemku. Prosklená rohová okna dům vzhledově odlehčují a zároveň umožňují výhledy do okolní krajiny.

Ty nejhezčí ovšem poskytuje zatravněná střecha, která automaticky vyplynula ze skutečnosti, že investor je profesí trávníkář. „Travnatou střechu jsem chtěl od počátku projektu. Je krásná, schovává dům do zeleně a nedovoluje přehřátí. Vlastně jsme vrátili zeleň tam, kde jsme ji stavbou domu zabrali,“ vysvětluje majitel.

Na střeše je na hydroizolaci z kaučukové membrány a nopové fólie s geotextilií nainstalovaná vrstva speciálního substrátu ze směsi keramiky, tufu a liaporu, který je propustný a zároveň zabezpečuje akumulaci vlhkosti. Údržba spočívá v letním zalévání, na které rodina využívá přečištěnou vodu z čističky odpadních vod, a občasném sekání elektrickou sekačkou. Proto je na fasádě elektrická zásuvka. V jedné části pak zeleň přechází do vertikální stálozelené fasády. „Na střeše jsme si nezařídili posezení, spíš si tam občas lehneme a pozorujeme hvězdy. Střecha zajímá návštěvy, které se vždy chtějí podívat po okolní krajině,“ usmívá se majitel.

Atika z ručně osekaných opukových kamenů, která je osazená kvetoucí kostřavou ovčí, dotváří terasovité uspořádání terénu a dům se v zeleni téměř ztrácí. „Řekl bych to tak, že jsme s projektanty dům ohleduplně vsadili do původní zarostlé zahrady. Nedovolil jsem vykácet žádný strom, proto máme v okolí domu vzrostlou zeleň, která nás krásně obklopuje a v létě poskytuje stín,“ dodává spokojeně majitel.

Společné debaty

Vnitřní uspořádání domu vychází z jednoduchého konceptu hlavní obytné místnosti s kuchyní orientované na jih s výhledem na město. Na ni navazují ze severní strany dětské pokoje a společná koupelna. Na západní stranu je skrze chodbu, která je zároveň pracovnou, přístup do ložnice s vlastní koupelnou. U vstupu do domu ze severní strany je umístěná technická místnost a WC pro návštěvy.

Investoři měli představu vzdušného interiéru s použitím dřeva. „Návrh interiéru, kuchyně a koupelen vznikal při našich společných debatách,“ říká Tereza Kučerová. Dohodli se na modřínových bělených podlahách, pohledovém dřevěném stropu, podlahách z kaučukové povlakové krytiny a skleněných obkladech do koupelen. „Naším autorským návrhem jsou interiérové dveře vyvinuté společně s truhlářstvím Šváb, stejně jako okna Black Frame,“ pokračuje architektka. Majitel doplňuje, že interiéry vznikaly průběžně a vlastně se stále dotvářejí: „Snažíme se však držet linii, kterou jsme si stanovili na začátku, a používáme dřevo nebo materiály v bílé barvě ve vysokém lesku.“

Červená linka, která se vine celým interiérem, byl nápad Terezy Kučerové a majitelům se ihned zalíbil. „Červené podlahy kontrastují se šedým kaučukem v kuchyni. Přechod červené na okna je také velmi pěkný – okna se skvěle vyjímají v nenatřené modřínové fasádě,“ hodnotí investor.

Autoři

Tereza Kučerová (1980)

Vystudovala VŠUP v ateliéru architekta Jindřicha Smetany, absolvovala stáže v ateliéru Anja Beecken Architekten a na UDK Berlin. V kanceláři Molo architekti pracuje od roku 2008 a od roku 2014 je společníkem firmy. Je autorizovaným architektem ČKA.


Patrik Zamazal (1973)

V roce 2001 dokončil Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, během studií absolvoval stáž v Helsinkách. V roce 2008 založil studio Molo architekti. Po studiích do roku 2010 pedagogicky působil na VŠUP. Za cíl své práce považuje vytváření kvalitního životního prostoru a projektování chápe jako kreativní řešení problému. Je autorizovaným architektem ČKA.

www.moloarchitekti.cz

Na jedničku

Rodina si teď užívá krásné bydlení v přírodě. „Pod naším domem je svah plný zeleně, každé ráno nám zpříjemňuje vstávání ptačí zpěv. Děti jsou rády za krásný pokojíček s výhledem do zahrady a za houpačku na terase, my se ženou oceňujeme, že máme energeticky velmi úsporný a prostorný dům. A v současně době již plně dokončený,“ říká majitel

Projekt si s odstupem maximálně pochvalují obě strany. „Spolupráce byla naprosto bezproblémová, a to nejen s klienty, ale i se stavebními firmami, které se na domu podílely,“ konstatuje Tereza Kučerová. A na otázku, zda byla tato zakázka v něčem odlišná vzhledem k povolání majitele, s úsměvem odpovídá: „Jedině snad v tom detailu, že jsme spolu nevedli debaty o výhodách zelené střechy.“

Majitel souhlasí: „Díky tomu, že jsme si lidsky velmi dobře porozuměli, nevznikaly žádné vyhrocené situace a na stavbě panovala pohodová atmosféra. Díky tomu, že nám architekti doporučili i ověřené spolupracující firmy, proběhla celá stavba na jedničku a ve velmi vysoké kvalitě.“

Ostatně o naprosté spokojenosti hovoří i fakt, že majitelé oslovili kancelář s žádostí o další projekt. Nyní pracují na studii předělání původní chaty, která zůstala na pozemku. Plánují snížit ji o jedno patro a zakončit ji opět rovnou střechou se sezením a zahradou s krásným výhledem.

Základní údaje

  • Architekt: Tereza Kučerová, Patrik Zamazal
  • Projektant: Molo Architekti, vzduchotechnika Lukáš Bartoš
  • Dodavatel: Josef Novotný
  • Zastavěná plocha: 177 m2
  • Užitná plocha: 143,5 m2
  • Obvodová konstrukce: sbíjená z dřevěných fošen
  • Zateplení: minerální vata
  • Fasáda: prkna z řezaného modřínu
  • Střecha: plochá jednoplášťová bez spádu s extenzivním ozeleněním, nosná konstrukce z dřevěných fošen
  • Okna: v dřevěných lakovaných rámech s izolačním trojsklem U = 0,7 – typ Black Frame (design Molo architekti – Patrik Zamazal, výrobce TTK)
  • Vnitřní dveře: bezfalcové se zárubní z masivu, dveřní křídlo bělená břízová dýha (design Molo architekti – Patrik Zamazal, výrobce Švábova truhlárna)
  • Podlahy: bělená modřínová masivní prkna, kaučuková povlaková krytina
  • Vytápění: teplovzdušné, s pomocí rekuperační jednotky
  • Energetická náročnost: třída A
  • Foto: Jaroslav Hejzlar