Zná to asi každý, kdo někdy procházel starým neopraveným domem. Postupem času se často měnily dispozice, zadělávala se okna, a naopak se vytvářela nová, na tapety se lepily jiné tapety, něco se sflikovalo, jinde se postavila zeď jak z betonového bunkru. Ve výsledku se staré domy často už samy sobě ani nepodobají. Stejně jako tento, který najdeme v americkém New Yorku, konkrétně ve čtvrti Queens. Jde o dům typického tudorovského stylu, který ale trpěl hodně. Třeba v jedné místnosti si bývalí majitelé postavili fontánku. Nápad jistě zajímavý, ale vzhledem k tomu, že to nebylo postavené dobře, tak protékající voda místnost téměř zcela zničila.

Nově a lépe

Noví majitelé si najali studio Sonya Lee Architect, aby z domu mnoha nepříjemných překvapení udělali dům moderní a příjemný pro život čtyřčlenné rodiny. Bylo tu několik rozdílných požadavků, které museli splnit. Například oba majitelé pracují z domova, ale zatímco muž potřeboval pro svou práci ticho, klid a zvukově utěsněný prostor, žena preferovala několik volně dostupných variabilních prostorů. Dále tu byl požadavek pro dostatečné prostory pro hraní dětí apod.

Zdroj: VLM

Úpravy zcela změnily dispozici. Zrušily se některé příčky, stávající úzká kuchyně byla zvětšena a obyčejné dveře byly změněny na velkou prosklenou stěnu, která vede na terasu. Kuchyně pak je s jídelnou spojena, ale zato oddělena od obývacího pokoje. Pokoj s původní fontánkou musel být silně zrenovován a nyní je z něj odpočívárna se zavěšenou houpačkou.
Po schodech se vychází do prvního patra, kde jsou ložnice, nenápadnými dveřmi pod schody zase dolů do suterénu. Ten byl zcela přestavěn a nachází se zde velká herna pro děti a také fitness místnost.

Bílá a dřevo

První, co upoutá na přestavbě, je výrazný kontrast bílé, která všude převažuje. K ní jsou pak vytvořeny doplňky z tmavého dubového dřeva. To je jak na podlaze, tak i na nábytku, kuchyňské lince apod. K nim se pak přidávají další výrazné pastelové barvy doplňků. Místnosti tak nevypadají odtažitě, jak to u monochromatických interiérů často je. Naopak. Působí svěže a teple.

  • Autor: Sonya Lee Architect
  • Lokace: Queens, New York, USA
  • Foto: Mark Wickens