Dům se nachází v Krkonošském národním parku, což jeho obyvatelům poskytuje ničím nerušený klid a zároveň výhledy do překrásné okolní přírody s horským reliéfem. Výjimečná poloha měla však velký vliv na projekt – podobu domu bylo nutné konzultovat s ochranáři přírody a příslušnými úřady. Majitelé oslovili architekta Zdeňka Fránka z ateliéru Fránek Architects, který k tomu říká: „Vzhledem k umístění stavby uprostřed chráněného území bylo třeba dodržet přísné regule návrhu. Například nebylo možné postavit dům na libovolném místě pozemku. Pro ulehčení jednání s úřady jsme proto šli ve stopě objektu, který zde původně stál a jehož půdorys nová stavba kopíruje.“

Velkolepý výhled

Celá jihozápadní strana domu je v obou patrech prosklená a každému pokoji otevírá ničím nerušený výhled do krajiny. „Prosklení celých stěn tvoří bezrámová okna značky Janošík, u nichž sklo zvenčí překrývá jejich nosné konstrukce. Fixní prvky doplňují ve spodním patře francouzská okna umožňující vstup na zahradu, v horním patře HS portál vedoucí na balkon trojúhelníkového tvaru,“ popisuje architekt. Tyto otvíravé okenní prvky jsou vyrobené z modřínového dřeva, takže ladí s vnějším obložením domu.

Chcete vidět víc? Celou návštěvu a další fotografie najdete v únorovém čísle časopisu Dům a zahrada, které vychází 19. ledna.

Autor: Ing. arch. Zdeněk Fránek

Autor: Ing. arch. Zdeněk Fránek

Po studiích na Fakultě architektury VUT v Brně působil na ÚHA v Blansku, v roce 1989 založil firmu Fránek Architects. V současné době se věnuje projekční, publikační a pedagogické činnosti doma i v zahraničí. Od roku 2012 do roku 2018 byl děkanem Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci.

Na svém kontě má také řadu výstav, například v letech 2011–2012 Útroby architektury v Domě umění města Brna, 2012 výstavu v Galerii CCC v Pekingu, v roce 2016 Míra & Měřítko v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze nebo Figures v Galerii Ladislava Sutnara v Plzni v roce 2020.

V zahraničí přednášel na univerzitách v Gentu, Utrechtu, Hildesheimu, v Novém Dillí, Pekingu, Santiagu de Chile, v Mexico City, New Orleans, ve Vídni a dalších.

www.franekarchitects.cz