Tento nenápadně elegantní dům, který majitelé koupili před několika lety z nabídky developera, poskytuje svým obyvatelům dostatek pohodlí, prostoru i soukromí. Do Rodinný dům původně prázdných několika desítek metrů krychlových vložili svůj rukopis architekti KYZLINK. Navrhli interiér celého domu a nabídli také pár netradičních nápadů, jak lépe využít prostor.

Reprezentativní přízemí a soukromí prvního podlaží

V původním projektu bylo přízemí řešeno jako soubor uzavřených místností, kuchyně, předsíně a obývacího pokoje s jídelnou. Pro majitele však bylo propojení obývacího pokoje a kuchyně zásadní. Architekt tedy navrhl odstranění několika zděných příček a prostor spojil v jeden harmonický celek. Jednotlivé místnosti od sebe rozdělil pouze opticky. V klidové zóně v patře si rodiče i děti užívají klidného soukromí tří samostatných pokojů (ložnice, dětský pokoj a pracovna) a prostorné koupelny. V ložnici rodičů je vestavěna rohová šatna s posuvnými dveřmi.

Půdorys přízemíPůdorys prvního patra

Dělicí příčky trochu jinak

Obývací pokoj - vizualizaceObývací pokoj - realizace

Část stěny mezi schodištěm a obývacím pokojem tvoří zavěšená knihovna, která příjemně uvolňuje a prosvětluje schodišťový prostor a obývací pokoj působí daleko prostorněji. Pomyslný mezník mezi kuchyňskou a společenskou částí bytu tvoří barový pult v šířce stěny, který navazuje na pracovní část kuchyňské linky v půdorysném tvaru U. Zcela netradičně je navržena dělicí příčka mezi kuchyní a předsíní. Je to vestavěná skříň, zajímavá tím, že je přístupná z obou stran. Ze strany předsíně tvoří šatní skříně, ze strany kuchyně jsou umístěny vestavěné spotřebiče a úložné prostory na kuchyňské potřeby. Toto odvážné řešení přineslo úsporu místa a samozřejmě i financí při výstavbě.

Jídelna s krbem - vizualizaceJídelna s krbem - realizace
Kuchyň - vizualizaceKuchyň - realizace

Praktická technická místnost

Původně navržená kuchyň se zdála paní domu zbytečně velká. Architekt navrhl oddělení části kuchyně, a tím vznikla technická místnost, přístupná přímo z kuchyně i ze zahrady. Ta poskytuje domácnosti místo pro praní prádla a uskladnění zásob. Díky této malé místnůstce mohla vzniknout vzdušná a prostorná kuchyně, nezatížená příliš velkým množstvím nábytku.

Barvy, materiály a osvětlení

Velkou roli zde hraje kombinace nepřímého osvětlení po obvodu odsazeného stropu a přímého osvětlení velkoryse dimenzovanými okny. Celý obytný prostor sjednocuje dubová podlaha, v dubu je provedena i kuchyňská linka a většina dveří v domě. Interiéru dominuje červená barva sedacího nábytku a krbu, vyvažuje ji lehce pistáciová barva stěn místností v přízemí, v patře pak kávová.

Ložnice - vizualizaceLožnice - realizace
Chodba - vizualizaceChodba - realizace

www.kyzlink.com