Na začátku projektu rekonstrukce kuchyně bylo přání rodiny z Walthamstow v severozápadní části Londýna získat více životního prostoru. Cihlový dům v klidné čtvrti přestal svými rozměry majitelům stačit a hledali způsob, jak jej rekonstrukcí proměnit a rozšířit.

Překročení hranice

Přízemní kuchyně a jídelna byly v posledních letech příliš těsné a neposkytovaly tolik pohodlí jako dříve. Architekti při plánování rekonstrukce vytvořili několik návrhů změny dispozice a prostorového rozšíření.

Nemohli sice počítat s posunem mimo hranice pozemku, ale podařilo se jim najít zajímavé řešení. Jedna z velmi odvážných variant počítala s přenesením váhy boční nosné zdi na ocelové nosníky, s vybouráním obvodové zdi a s následným otevřením a prosvětlením celého prostoru.

Povedená realizace

Pozoruhodný architektonický návrh majitele domu zaujal a rozhodli se, že právě tak by měl upravený prostor vypadat. Vedle původního domu byla vybudována nová boční stěna, nad níž byly šikmo položeny ocelové nosníky, propojené s cihlovou zdí původní budovy.

Mezi nosníky byly přimontovány hliníkové rámy a do nich pak uchyceny velkoplošné skleněné tabule. Stejná kombinace kovu a skla pak byla použita i při doplnění nově vytvořené stěny s vchodovými prosklenými dveřmi na verandu.

Zvětšení prostoru

Probouráním a posunutím obvodové zdi se podařilo původní obytnou kuchyňskou a jídelní plochu zvětšit z 23 na 32 metrů čtverečních. Vzniklo tak místo pro upravenou kuchyňskou linku, prosklený stůl s židlemi a pro sedací nábytek na stěně u verandy, vyrobený na míru.

Příjemné a útulné prostředí doplnila i nová vzdušná knihovna s policemi a knihami v horní části a s potřebným úložným prostorem na spodní straně, stupňovitě navazujícím na původní schodiště.

Podívejte se, jak je možné vyřešit nedostatek prostoru jinde:

Zdroj: Youtube

Propojení světů

Nová přístavba nijak neskrývá kombinaci ocele, hliníku a skla. Přestože se jedná o velmi moderní řešení, nenarušuje charakter původní viktoriánské budovy. Zároveň poskytuje majitelům dostatek místa a zlepšení světelných podmínek. S architektonickým návrhem a následným provedením jsou proto velmi spokojeni.

„Mezi naše oblíbené prvky patří okna, police a sedátko u okna. Při prvním oslovení MAP architecture bylo jednou z věcí, které jsme chtěli, aby do místnosti pronikalo co nejvíce světla, a okna ve stylu Crittall. Navrhli nám design, který maximalizoval světlo a zeleň zvenčí,“ uvedli majitelé bytu.

„Líbí se nám design a způsob, jakým na něj navazují pohledové linie. MAP nám také doporučili, abychom měli sedačku u okna a úložné prostory, které doplňují pohledové linie. Zpočátku jsme si nebyli jisti, ale nyní je to jedna z našich nejoblíbenějších částí místnosti, protože můžeme ocenit světlo a zahradu bez ohledu na počasí."

Projekt autorů MAP architecture byl realizován v roce 2020 a jeho provedení stálo 98 962 GBP (v přepočtu podle kurzu měn v roce 2020 přibližně 2 950 000 korun).

Zdroj: map-architecture.co.uk, foto: Veronica Rodriguez