Čtvrť Jing’an v Šanghaji má díky centrálnímu postavení starého chrámu velmi hluboké kořeny v historii a kultuře. Kontext čínské Šanghaje vůči tomuto místu je sice velmi rozmanitý – vždyť část čtvrti má přímý výhled na Perlu Šanghaje a je vlastně výškovým obchodním centrem. Část se pak rychle snižovala do starých chu-tchungů, aby se kolem kláštera stala krásnou historickou čtvrtí. Ovšem nová doba chu-tchungy smyla a na jejich místě vyrůstají developerské projekty rychlostí hub v lese.

Nedaleko chrámu je projekt, který je pojmenován podle celé čtvrti Jing’an. Nabízí vícegenerační bydlení samostatných domů v nevídaném architektonickém a designérském provedení. Všechny domy upřednostňují přirozené světlo, osobní venkovní prostor a použití nejkvalitnějších povrchových úprav. Vytříbené stavební detaily a minimální využití povrchových úprav vyjadřují, jak esencialismus předefinovává tradiční představy o luxusu.

Každý samostatný dům a byt je vytvořen tak, aby byl trvalým domovem po generace; aby si cenil kvality a řemeslné zručnosti před okázalostí. Výběr interiérového materiálu pro obytné domy je po celou dobu výstavby omezen na použití pouze tří hlavních materiálů: dřeva, mramoru a ručně broušených omítek. Omezením materiálů na několik vybraných se zachovává důraz na kvalitu a provedení propracovaných detailů. Veškeré povrchové úpravy postrádají jakoukoli ozdobu, takže se jedná pouze o přirozenou krásu a celistvost samotného materiálu.

Klíčovým prvkem v celém designu je osvětlení. Vytváří dramatickou a funkční kulisu bez ohledu na vybavení interiéru. Osvětlení neslouží pouze jako dekorativní aplikace, ale stává se nedílným prvkem vnitřní architektury, který zvýrazňuje vnitřní povrchové úpravy a podporuje funkce prostoru.

Rodiny separátně

Protože v Číně neexistuje u nás tradiční důchodový systém, v jednom domě či bytě tradičně žijí všechny generace jedné rodiny. Zde je členění nejen na jednotlivé místnosti, ale také po patrech. Přízemí je pojato jako prostor pro mladou rodinu. Jako odmítnutí chaosu vnějšího prostředí vytváří design klidnou a uspořádanou atmosféru, která zvyšuje kvalitu rodinného života. Obývací pokoj, jídelna a kuchyně jsou navzájem otevřené, aby podporovaly rodinnou interakci a společné vaření. Svislý a vodorovný povrch vnitřního pláště zdobí textury přírodního kamene a světlé dubové dřevo. Ústřední schodiště sestupuje do zábavního prostoru, kde vnitřní zahrada a denní světlo dodávají podzemnímu prostoru přírodní prvky díky světlíku.

Schodiště obložené mramorem pokračuje do patra, kde je přístup do tří ložnic a koupelen. Tyto soukromé prostory jsou navrženy jako funkční prostory pro život, práci a relaxaci jednotlivých členů rodiny.

Horní byt je určen pro zralou rodinu, která tráví volný čas navštěvováním společenských funkcí a zábavou své rozvětvené rodiny ve svém domě. Barevná paleta, vzor a změna textury odrážejí živost životního stylu majitelů domů. V celém hlavním podlaží má obývací a jídelní část výraznou sytou paletu barev s vysokým kontrastem. Na stěnách a podlahových plochách se používají desky z dubového dřeva a k tomu přírodní mramor.

  • Název projektu: Jing’an Prime Land
  • Místo: okres Jing’an, Šanghaj, Čína
  • Design interiéru: Mason Studio Inc. masonstudio.com
  • Fotografie: Seth Powers