Jde o klasický pražský developerský projekt, kde největším problémem byl nedostatek světla. Už v zádveří byla tma jak v kobce, protože tento prostor byl odcloněn velkými skříněmi a příčkou. Mladá slečna, která má v bytě bydlet, ale samozřejmě chce světlo a pohodu a ne tmu a nepřístupný charakter.

A tak oslovila Zuzanu Řepíkovou a Ondřeje Krynka ze studia Design Pro, kteří jednoduchou změnou, zbouráním dvou malých příček a přesunem původních hmot vytvořili výrazně otevřenější prostor. Navíc použitím světlých barev, jakými jsou bílá, světle šedá a březové dřevo, je interiér fantasticky světlý.

Dominantním prvkem je dřevěný box vložený do středu bytu, který obklopuje koupelnu. Ukrývá v sobě šatní skříně, knihovnu, pračku i celou kuchyňskou linku. Relativně malý byt tak disponuje velkým množstvím úložných prostor. Box není až ke stropu, což ho opticky odlehčuje. Namísto husté změti úchytek, která by rušila jednoduchost boxu, designéři navrhli pro otevírání jednotlivých skříní diagonální zafrézované spáry.

  • Autor: Ing. arch. Zuzana Řepíková, Ondřej Krynek, Design Pro
  • Foto: Archiv Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.