Architekti Eva Eisenreichová, Ondřej Žák a Soňa Formanová z Foreva architects dostali tuhle zakázku proto, že investoři jejich práci znají a líbí se jim. A to dokonce tolik, že se rozhodli nezasahovat do rekonstrukce a přijít až k hotovému. Jen vyslovili své požadavky, definovali svoje vize a všechno ostatní nechali jako překvapení. Po svatbě přišli, převzali klíče od hotového bytu a mohou bydlet.

Budoucnost a infrasauna

Byt měl být navržen tak, aby se mohl postupně přizpůsobovat změnám v rodině. Proto architekti vyčlenili místo pro plánované děti, dostatek úložných prostor, středobodem bytu měla být obytná kuchyně a trochu speciální byl požadavek na instalaci infrasauny.

Architekti museli bytovou jednotku kompletně proměnit, protože dispozice byla řešena výrazně nekoncepčně.

Na víc částí

Rekonstrukce rozdělila byt na několik zón, které od sebe často nebývají nijak oddělené a architekti se spíše spoléhají na výběr barev, materiálů a z nich vycházející pocit. Zde tomu tak ale nebylo. Společenská část bytu je napojená na prostorný balkón a dominantní roli hraje obytná kuchyně, stěžejní prostor pro častá setkávání. Obývací pokoj je pak záměrně umístěný v koncové poloze interiéru tak, aby nabízel pocit bezpečí a soukromí, které ještě zvyšuje možnost oddělení dvoukřídlými posuvnými dveřmi s prosklením, díky němuž se i při uzavření zachovává vizuální kontakt. Rozkládací pohovka a uzavíratelnost umožňuje obývací část příležitostně proměnit v hostinský pokoj. Důležitý jednotící element představuje podsvícený trám procházející celou společenskou zónou. Na něm je v obývací části mobilní stěna, která ukrývá kout na cvičení.

INTERIÉR ROKU

INTERIÉR ROKU

Soutěž Interiér roku každoročně vybírá a v osmi kategoriích oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Soutěž pořádá Institut bytového designu a záštitu nad ní převzal Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Magistrát hlavního města Prahy. Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže. S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími proto postupně čtenáře seznamujeme na našich internetových stránkách.

Oddělené soukromí

Zatímco jedna část je společenská, na opačné straně bytu se nachází ta soukromá. Odděluje je technická sekce bytu, tedy separátní toaleta, koupelna, obě se zajímavými šedo-bílými dlaždicemi a příjemným zpestřením v podobě dřevěných skříněk pod betonovými umyvadly, a také požadovaná infrasauna. Mezi tyto místnosti se podařilo vestavět prostor pro pračku a prádelní skříň a zajistit při užívání dostatečné akustické utlumení od obytných prostor.

Za touto částí se nachází jak ložnice majitelů, tak i budoucí dětský pokoj. Celý byt propojuje vizuální celistvost povrchů a materiálů. Jedním z těch nejčastějších je olejovaný přírodní dub, který najdeme i na podlaze. Kontrastně k němu byla zvolena hexagonová dlažba v odstínech šedi doplněná betonovou stěrkou ve stejných barevných tónech. Tvar hexagonů vnesl do interiéru zdobný detail, neubral však soudobému vzhledu. Koncentrace tmavých dlaždic má své opodstatnění u zatíženějších provozních koutů.


Interiér roku:

  • Kategorie: Soukromý interiér – rekonstrukce
  • Autor a přihlašovatel: Eva Eisenreichová, Ondřej Žák, Soňa Formanová, FOREVA ARCHITECTS