Tak jako v případě předchozí zděné kuchyně, je i zde autorkou návrhu designérka Jana Vančurová, DiS. „Tato kuchyně je především pro maminku a pro syna, případně bude využívána kýmkoli, kdo přijede na návštěvu.“ Nachází se vlastně v suterénu domu, ovšem nejde o sklepní místnost, jak by se mohlo zdát, ale o příjemný světlý byt. Dům je totiž umístěn ve svahu, a ze suterénu je tedy hezký výhled i pohodlný přístup do zahrady. „Přímo v kuchyni sice okno není, ale vedle kuchyně vlevo je podávací okénko do obýváku, a ten prosvětlený již je.“

Světlá a decentní sestava

Místnost nemá zcela pravidelný půdorys, při návrhu bylo nutné přizpůsobit skříňky nestejné linii zdi. „Kuchyňská linka je jednoduchá, rovná, umístěná podél jedné stěny místnosti. Některé její části jsou ale jakoby předsazené, a to znamená, že určité skříňky ve stejné linii jsou hluboké a jiné mělké,“ vysvětluje Jana Vančurová.

Korpus linky je z lamina, dvířka a všechny pohledové části jsou z břízy. Vpravo začíná kuchyně vestavěnou lednicí, která je mírně předsazená, protože bylo nutné respektovat v tomto místě čáru zdi. Za ní následuje výsuv, dále jsou hluboké zásuvky, zase výsuv a klasické zásuvky. Pak je v pracovní desce zasazen granitový dřez, ve skříňce pod ním je zabudován vestavěný koš na odpadky a další prostor vyplňuje myčka nádobí, široká 60 cm, kterou celá spodní sestava skříněk končí. Nahoře nad myčkou je umístěna mikrovlnná trouba, horní skříňky chtěli majitelé odlehčit, takže jsou zde jen dvě. „Barevně jsme linku ladili k obkladům a dlažbě, ty už měli majitelé nakoupené. Když jsme instalovali kuchyni, byla položená podlaha a začínalo se obkládat. Podle obkladů jsme tedy vybírali pracovní desku, je z červeného granitu.“ Digestoř je recirkulační, protože v této části domu nebylo možné udělat odtah. Ta oblými tvary a skleněným krytem respektuje odlehčení horní části kuchyňské linky.

Šik výklenek s roletkou

„Jediná zvláštnost nebo komplikace, kterou jsme tu řešili, byl výklenek. Nevěděli jsme dlouho, jak jej využít či jak vyřešit tento prostor, protože majitel původně předpokládal, že v něm budou hlubší horní skříňky. Tím by ale ubyla pracovní plocha, a navíc, když by byly nahoře hlubší skříňky, tak by bylo problematické vyřešení prostoru dole. Takže nakonec jsou uvnitř klasické poličky a výklenek je zakrytý masivní žaluzií. Při hloubce výklenku cca 50 cm získali majitelé tímhle řešením velký úložný prostor, který je efektivně využit, do výklenku je snadný přistup a žaluzie navíc působí jako hezký doplněk,“ dodává designérka.

Osvětlení je řešeno klasickými zářivkami, jsou tvarově jednoduché a výkonné. „Jedinou věcí, která nebyla u této kuchyně (tak jako u té předchozí) domluvena s majitelem, byly úchytky. Původně jsme vybrali nějaké nerezové, které jsme s majitelem odsouhlasili, ale mně se pořád nějak nelíbily, protože mi připadaly příliš moderní, stylově mi k těmto decentním kuchyním neladily. Hledala jsem proto pořád nějakou alternativu, a volba nakonec padla na tyto. Vzala jsem je na svou zodpovědnost - bez dohody s majiteli. Ale musím říci, že byli mile překvapeni, takže jsou použity v obou případech stejné.“

Návrh a foto: Jana Vančurová, DiS.