Pěší zóna v Charlottesvillu a nejstarší dům. Popravdě, byl na ostudu. Jeho historie bohužel byla na něm znát, ale nakonec se majitel rozhodl jej celý zrekonstruovat. Tmavé klaustrofobické kanceláře, rozlezlé po celém domě, tak zmizely. Nahradily je bytové jednotky, obchod a pár moderních kanceláří. My se ale podíváme do podkroví, které díky architektům z Bushman Dreyfus Architects vypadá asi nejúžasněji. Zde se totiž objevil loft, který vezme dech.

Hlavně světlo!

Střešní okna ve vysoké střeše výrazně pomáhají prosvětlit interiér Střešní okna ve vysoké střeše výrazně pomáhají prosvětlit interiér Autor: V2Com / Virginia Hamrick Photography Průhlednost zepředu dozadu je klíčovým konstrukčním záměrem, který zajišťuje vizuální přístup k pouličním stromům vpředu a slunečnímu světlu vzadu. Prostor ale není osvětlen jen pár hodin ve dne, jak tomu bývá v loftových bytech, které jsou obráceny svými prosklenými fasádami jen na jednu stranu. Tady díky sedmi střešním oknům proniká světlo dovnitř mnohem víc, což v interiéru s tak vysokou střechou je jedině dobře.
Interiér pak zaujme jakousi dřevěnou vloženou "krabicí" se skrytým hardwarem. Tajnými dveřmi a místnostmi se táhne po celé délce interiéru a ukrývá kuchyň, koupelnu, služby a úložné prostory. Všechny kuchyňské spotřebiče zmizí, když nejsou používány. Dveře vlevo a vpravo od pracovní plochy jsou plně otevřeny pro přístup k nástěnné troubě a chladničce. Dřevěný obklad je z hrubého řezaného bílého dubu. Prkna na podlaze jsou také z bílého dubu, čímž se paleta barev a materiálů snižuje na minimum.
Okenní otvor v dubové skříňce rámuje pohled na původní cihlové zděné nosné stěny, které nabízejí dramatický kontrast textury a barvy. V kuchyňském otvoru najdeme kuchyňskou linku. Funkční a odolné nerezové příslušenství kuchyně a koupelny je vyrobeno na zakázku. Zajímavé je, jak kuchyňská linka vlastně stojí nad schodištěm, příchozí komunikací bytu.

Čtěte také

Foto: Rafael Gamo

Čtěte také

Návštěva interiéru: Recyklace


Schodiště často bývá achilovou patou takových interiérů. Buď se snaží o příliš okaté odlehčení, nebo naopak těžké schodnice prostor rozbijí. Zde ocelové schodiště je obloženo perforovaným plechem, který vytváří jemnou, ale monolitickou integrovanou strukturu.