Byt Garnierových, který se nachází v módní čtvrti Le Plateau Mont-Royal v Montrealu, je inspirován "moderním" stylem poloviny minulého století. A to nejen stylem, ale i výběrem materiálů, kvalitou a detaily. Přitom nebylo vůbec jednoduché něco takového vytvořit, protože jde o triplex (tedy třípodlažní byt s centrálními společnými prostorami) pro různé generace jedné rodiny.

Architekti z Dupont Blouin Architectes tak umístili velký obývací pokoj do nejvyššího patra, kde dostává maximum světla, zatímco ložnice, usazené v prvním patře, žijí ve stínu dvojité garáže na dvorku. Součástí rekonstrukce tří podlaží je i suterén, který zčásti obývá nezávislé studio určené rodině, návštěvníkům, případně k pronájmu.

Chlouba domu

Klienti si přáli inspirující a vřelé přivítání, když se večer vrátí domů. Pro lepší každodenní únik od každodenních stresů a napětí života byly společné obytné prostory řešeny jako barový salonek restaurace. Aby si architekti s těmito nápady pohráli, vytvořili dřevěné schodiště, toaletu a integrovaný kuchyňský nábytek jako architektonické moduly, které vymezují prostory a zároveň přispívají k tiché a poněkud tajné atmosféře domu.

Kuchyň je lemována elegantně zakřiveným pultem, zakončeným zavěšenou konstrukcí, která má tvar písmene U. Vše, co se týká domácnosti, je ukryto v zabudovaném nábytku. V noci jsou závěsy zatažené a prostor působí dojmem luxusního baru. Ve dne je tento slavnostní prostor zalit přirozeným světlem díky světlíku nad kuchyní a velkým arkýřovým oknům s výhledem do uličky.

Nápadně nenápadná elegance

V ústředním modulu, oblečeném do ořechu, je schodiště a malá toaleta ukrytá za dveřmi vytesanými ve stejném dřevě. Tmavené sklo, měděné kohoutky, italské umyvadlo a terakotová keramika připomínající čalouněnou kůži tu vytvářejí diskrétní šmrnc. Druhý světlík je nad schodištěm a vytváří svislou světelnou osu v rezidenci.

Všechny podlahy zdobí barvené teraco. Vnáší do prostoru radostný a hravý charakter. Různé odstíny kamene, které jej tvoří, přispěly ke konstrukci barevné palety a uspořádání různých materiálů pro zvětšení každého prvku, od měděných základních desek až po ořechové stěny. V koupelně hlavní ložnice ladí s teracem také mramorová deska Verde Saint-Denis, smaragdově zelená umyvadla a teplé přírodní plstěné stěny.

Rezidence Garnierových je přístupná šesti vchody včetně tří vestibulů. Majitelé chtěli ve třech podlažích zachovat množství vstupů, aby zde byly oficiální vchody pro hosty a soukromější pro jejich děti, ale také pro rodiče, jejichž ložnice ústí do vnitřního dvora. Toto bludiště vytváří určitou složitost programu a přispívá k ojedinělému zpracování projektu.

  • Název projektu: Residence Garnier
  • Místo: Montreal, Québec, Kanada
  • Architekti/designéři: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin
  • Fotograf: Olivier Blouin
  • Dokončení projektu: 2021