Kdysi jsme se rozčilovali nad „králíkárnami“ v panelácích, kde garsonky měly 30 m2. Ty doby jsou pryč. Dnes developeři zmenšují tyto byty na ještě menší, až se zdá, že už se sem nic nevejde. Podívejme se na jeden z maličkých bytů s 24 m2 jako inspiraci.

Byt pro mladé

Takto malé byty jsou často určené jako startovací pro mladé lidi. Stejně tak je tomu i zde. Dům byl sice postaven už před 35 lety, ale majitelka je mladá dáma, která nepotřebuje žádné velké prostory. Chtěla udělat z bytu příjemný prostor pro své vlastní pohodlí.

Budete se divit, ale i tak malý byt byl kdysi rozdělen. Architekti ale chtěli, aby zůstal velký prostor, celý prosvětlený, protože právě světlo dává prostoru na objemu. A tak veškeré předěly byly zbourány a třeba i dveře do miniaturní kuchyňky (kam se ale vešla jak lednice, tak i pračka!) jsou skleněné. Je tu sice okno, ale jen maličkaté a kuchyň byla extrémně tmavá. Navíc skleněné dveře vlastně prostor nerozdělí. Pocit z prostoru je větší.

Zdroj: VLM

Výhodou bylo, že majitelka nechtěla žádné velké a robustní skříně. Stačí jí menší úložné prostory. Proto nebylo nutné zmenšovat prostor ještě nějakou další velkou krabicí. Jen koupelna se lehce vtlačuje do prostoru, ale díky dřevěnému obložení nepůsobí násilně. Navíc vytváří i prostor pro pracovní kout se stolkem. Ten má nádherně vyřešené vysouvací zrcadlo.

U okna je na vyvýšeném stupni (který ukrývá právě úložné prostory) postel, oddělená od sedací soupravy nízkou knihovnou. Stoleček u sedačky je oválný. Záměrně. Hranatý by příliš omezoval prostor a jen by si o rohy okopávala nohy.

  • Architekt: Littlemore Interior Design
  • Plocha: 24 m2
  • Foto: Michael Perini