Mešita zesnulého Mohameda Abdulkhaliqa Gargashe, která stojí v Dubaji, je zajímavá z mnoha různých úhlů pohledu. Tím prvním je například to, že jej navrhla žena. Sumaya Dabbagh je zakladatelkou architektonického studia Dabbagh Architects, které působí v tak výsostně maskulinní společnosti, jakou Dubaj je. A navíc působí velmi úspěšně.

Připomeňme si například její předchozí velmi zajímavý projekt archeologického centra Mleiha, což je jakýsi palácový projekt v malém městečku, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Pískovcová stavba natolik zapadá do svého světa plného písku a dun, a přitom vytváří novodobým způsobem zajímavou kompozici, že v roce 2018 ji navrhli architekti na cenu Aga Khan Awards a o dva roky později i na Architecture MasterPrize.

Perforovaná krása

Ale zpátky k naší mešitě. Architektka opět vzala tradiční kompozici a přetvořila ji v novodobou architekturu, která nemá vyrazit dech, ale naopak usmířit člověka s bohem. Má mu dát prostor přemýšlet, modlit se a nebýt ničím rušen. Toho dociluje hlavně jednoduchostí stavby a také světlem. Pojďme se podívat na mešitu po částech.

Zdroj: VLM


Nádvoří:

Pod jakýmsi krajkovým zastřešením nejdeme nádvoří. Je to centrum pro vstup do dalších částí mešity. Zde probíhá obřad omývání nohou. Slunce zde vykresluje na podlahu z velkých desek i na hladinu vody spletité tvary, které navozují pokoru. Slunce, stín, voda – spojení spirituality modlitby a rituálu mytí.


Servisní blok:

Jde o úzkou stavbu na jedné straně nádvoří. Zde jsou umývárny a také prostory pro vedoucího modliteb (imáma) a vyvolávače modliteb (muezína).


Modlitební část:

Přes nádvoří pak je hlavní část modlitebního bloku, která je rozdělena na ženskou a mužskou část. Navíc je zde místo pro čtení koránu, které má více světla než hlavní modlitební prostor. Ten je zaklenut velkou dvouplášťovou kopulí. Ta je, stejně jako stěny, perforovaná tak, aby bylo světlo vpuštěno dovnitř, zde měkce rozptýleno a využito pro soustředění na modlitby. Hlavním vzorem je pak trojúhelník, který je reinterpretací islámské geometrie. Velmi nápadité spojení těchto tvarů pak vytváří moderní dekonstruovaný božský vzkaz islámského vyznání.

Hlavní částí modlitebního prostoru je modlitebna, tradičně směřující k Mekce. Centrum opět patří trojúhelníkovému vzoru, kolem kterého se klene baldachýn verše Koránu – súry. Jde o známý verš „Nejmilostivější“ a je celý složen v saj, což je raná arabská poezie založená na přízvuku.


Minaret:

Štíhlá válcová stavba je rozčleněna horizontálními vlysy na několik částí. Tyto vlysy jsou pak po západu slunce také osvícené. Minaret je pak zakončen válcovou perforovanou kopulí, odkud zní při modlitbách hlas muezína.

  • Architekt: Dabbagh Architects
  • Lokace: Al Quoz, Dubaj
  • Zastavěná plocha: 1680 m2
  • Foto: Gerry O’Leary