Místo, které dnes navštívíme, je na úplně opačném konci Evropy. Podíváme se do Portugalska, kde v letech 1935 až 1939 byla postavena řada maličkých domů pro chudé v duchu politicko-architektonické vlny „Estado Novo“.

V té době vládl v Portugalsku autoritářský režim a země měla velké problémy s nedostatkem bytového fondu, s hygienou a zdravím, zvláště u nejchudších vrstev. A tak Estado Novo byl souhrn různých opatření, která měla tyto problémy řešit.

V rámci toho se stavěly malé domky v předepsaném portugalském národním architektonickém stylu „Português Suave“. Chceme-li to srovnat s českou architekturou, pak by se asi nejvíce dal srovnat se Sorelou.

Jak zrekonstruovat?

Takové domky byly stavěny jednotným stylem. Žulové stěny byly doplněny dřevěnými mezipatry a střešní konstrukcí. Byty byly miniaturní a zabíraly většinou jedno patro domu. Snahy o rekonstrukce těchto staveb ale v průběhu let znamenaly, že valná většina z nich padla k zemi pod tlakem bagrů. Byly shledány jako neopravitelné a nevyhovující.

Jenže jeden takový dům architekti z Tiago do Vale Architects vzali na milost a kompletně přestavěli. A navíc i k němu něco příjemného přistavěli. Ukázali, že tyto změny nemusí vypadat jako ošklivé přílepky. Naopak. Pozvedli domeček na zcela novou úroveň.

Základem je rekonstrukce stávajícího domu. Dům byl kontaktně zateplen a na rozdíl od stylu Português Suave, který záměrně potlačoval barevnost, nechali dům vyniknout v tradiční portugalské modro-bílé kombinaci.

Propojení

Problém interiéru těchto domků byl v tom, že byl nelogicky a těsně rozčleněn. A tak se architekti snažili předělat vnitřní kompozici ve všech patrech. V tom nejsoudnějším vybourali všechny příčky a dokonce i zpřístupnili malý sklep, aby zvětšili společenský prostor. Malá kuchyně se vešla pod schody i s toaletou, v rohu místnosti pak je knihovnou obestavěn prostor vstupu do sklepa a spojovací chodby, ke které se vrátíme za chvíli.

I v patře je podobný koncept, ale trochu zajímavější. Schody vedou přesně doprostřed domu. Po stranách tak jsou vestavěny velké skříně – v jedné se ukrývá koupelna a ve druhé skříni vstup na miniaturní balkonek.

Chodbička je od ložnicového prostoru oddělena dvojitými posuvnými dveřmi. Na obou stranách tohoto prostoru pak jsou velké postele. Proč jsou takto zrcadlově postavené dvě postele v jednom prostoru? To proto, že mezi nimi, přesně v polovině domu, se může spustit přepážka, která rozdělí jednu velkou prostornou ložnici na dvě menší.

S kanceláří

Součástí domu byla i garáž, která byla malá a vyhovovala autům velmi malým. A tak byla zvětšena, aby se do ní vešly vozy moderní. K její zadní části pak byla přistavěna další část s efektním kulatým oknem, která souží jako kancelář. S domem je spojena prosklenou chodbou, která může svá skla složit a z chodby se tak stane třeba krytá terasa k domu.

  • Projekt: Saint Adrian House
  • Lokace: Braga, Portugalsko
  • Podlahová plocha: 95 m2
  • Foto: João Morgado (http://joaomorgado.com)
  • Autor a zdroj: Tiago do Vale Architects (http://tiagodovale.com)