Víkendy ale pravidelně tráví s přítelkyní u rodičů. Také dcera, bydlící v Praze, ráda vyhledá ve volných dnech klid venkova. Je proto nutné, aby dům disponoval dostatečným prostorem pro celou rodinu.

Od cihel ke dřevu

Hlavní hybnou silou a koordinátorem celého procesu byla budoucí paní domu, která s ohledem na svoji sníženou mobilitu musela domýšlet provozní záležitosti daleko dopředu. Proto majitelé zavrhli původní projekt na patrový zděný dům a rozhodli se postavit dům typu bungalov. Rozhodli se pro stavbu na klíč s pevně určenou cenou. Odtud byl již jen krok k dřevostavbě a jejímu dodavateli (firmě Atrium).

Budoucí majitelka si načrtla představu rodinného domu, na jejím základě firma vytvořila individuální projekt, který vychází z konceptu typového domu Nova. Stavba je řešena jako nepodsklepená, vystavěná na betonové základové desce, kterou si zajišťovali sami investoři. Dům je dispozičně rozdělen na kuchyň s navazujícím jídelním koutem, obývací pokoj, ložnici majitelů, pokoj syna a hostinský pokoj. Optimálnímu provozu, když se sejde pohromadě celá rodina, napomáhají dvě koupelny a samostatné WC. Za hezkého počasí se obytná zóna rozšiřuje o částečně zastřešenou terasu, chráněnou rameny domu.

Maximální vstřícnost

Během realizace stavby nevznikl problém ani s kombinací firemních dodávek s vlastními subdodavateli. Okna a vstupní dveře zvolili majitelé dřevěné z velmi rozumného estetického důvodu, že do dřevostavby plastová okna nepatří, přestože byla v návrhu a jsou standardem u typových domů. V interiéru si formou subdodávky investoři sami zařizovali plovoucí laminátovou podlahu, vybavení kuchyně a krb.

Překvapení s vytápěním

Krb je instalován bez přídavných rozvodů po domě, není to vůbec třeba. Podle majitelky je krátce po zatopení a otevření dveří do ostatních místností v domě až abnormální teplo, přestože slýchávali, že dřevostavby rychle vychládají. Na základě svých zkušeností může nyní říci - není to pravda. Své dělá samozřejmě kvalitní izolace a také orientace ke světovým stranám, neboť obývací pokoj směřuje na jih, tudíž je i za pěkných zimních dnů vyhříván slunečními paprsky.

Jako hlavní zdroj vytápění a ohřevu vody slouží kondenzační plynový kotel, který je napojen na podlahové teplovodní vytápění. V ložnicích jsou z důvodu lepší regulace radiátory.

Práce na zahradě nikdy nekončí

Přeměna svažitého pozemku na kultivovanou zahradu probíhala několik let za účasti těžké techniky. I když majitelé svou představu měli, oslovili zahradní architektku. Její prvotní návrh při realizaci ale postupně upravovali a s pomocí odborné literatury i časopisů přetvářejí zahradu k obrazu svému. Došlo i na bezbariérový přístup od branky k hlavnímu vstupu do domu.

Později přibyla zděná dvougaráž, kterou již investoři realizovali sami.