Rozšíření památkově chráněného jednopodlažního domu nebylo snadnou záležitostí. Původní dům měl být zachován, neměla se výrazně změnit ani jeho pohledová část směřující do ulice.

Zdroj: VLM

Architekti se proto rozhodli navrhnout přístavbu, která původní budovu obejde a rozšíří. Vznikne tak dostatek místa pro rozrůstající se rodinu, budou zachovány „původní kořeny“ budovy, které však získají obohacení v podobě moderního vybavení.

Cílem rozšíření objektu nebylo přístavek zatajit, ale naopak jej vystavit na odiv okolí. Sousedé a kolemjdoucí snadno poznají původní světlý dům a vedle něj zaregistrují tmavou vchodovou část do boční přístavby. Kontrast barev je doprovázen i kontrastem použitých materiálů a tvarů. Tmavá barva a žebrovaný štít upoutají pozornost, ale původní dům výrazně nepřevyšuje.

Jednopodlažní přístavek využil šířku pozemku a navázal na hlavní část stávajícího obydlí. Výsledkem je dům s hlavní ložnicí se šatníkem a koupelnou, hlavní koupelnou, prádelnou, kuchyní a jídelnou, propojenou s obývacím pokojem. Součástí domu jsou i dva dětské pokoje s vestavěnými skříněmi a psacím stolem.

Povedená modernizace

Moderní prvky navazují na staré, při práci byla věnována pozornost každému detailu v exteriéru a interiéru. Při pohledu z ulice vypadá přistavená část celkem malá, na straně vedoucí do zahrady se však podařilo objekt významně rozšířit.

K původním místnostem ve starší budově přibyl nový obývací pokoj, jídelna a kuchyně, které se staly novým srdcem domova. Umístění těchto místností směrem k zahradě nebylo zvoleno náhodně. Větší odstup od ulice přináší více soukromí a bezpečí. Velkoplošná okna zajišťují dostatek denního světla a propojují interiér s vnější terasou a zahradou.

Podívejte se na klidné prostředí v Essendonu:

Zdroj: Youtube

Více světla

Zavedení severního atria bylo jedinou možností, jak do obydlí dostat severní světlo. Zadní fasáda směřující na západ se stala místem pro vytvoření velkého konzolového střešního přesahu, který chrání obydlí před letním sluncem.

Při realizaci projektu byly použity odolné materiály, vyrobené v Austrálii, samozřejmostí bylo splnění požadavků na zlepšenou izolaci budovy, řízenou ventilaci oken, využívání solárního ohřevu vody. Nižší spotřebě energií přispívá jak využívání denního světla velkoplošnými okny, tak nízkoenergetické LED osvětlení.

Podrobnosti o projektu

  • Název projektu: McPhail House
  • Velikost projektu: 150 m2
  • Velikost pozemku: 300 m2
  • Datum dokončení: 2022
  • Počet podlaží: 1
  • Místo projektu: Essendon (Essendon je předměstí v Melbourne, Victoria, Austrálie)
  • Architekt: Design by AD
  • Inženýrské zajištění: Divitaris Consulting Group Pty Ltd
  • Stavba: Align Concepts Builder
  • Landscape Architect: Kate Patterson Landscapes

DESIGN BY AD je společnost založená v roce 2010, která se zabývá designem budov a interiérů ve Victorii v Austrálii. Podílela se na rozmanité řadě rezidenčních a komerčních projektů a pyšní se komplexním rozsahem služeb, které svým klientům nabízí.

Zdroj: Dům & Zahrada, Design by AD, BowerBird