Na první pohled nenápadná stavba ničím se neodlišující od okolí. Jde o celkem strohé kompaktní řešení s jednoduše řešenou střechou. Na danou lokalitu je to velmi dobré řešení. Sice se zde objevují velké chalupy, ale tento chudý kraj jimi nikdy moc neoplýval. Strohost a jednoduchost se tak prolíná celou oblastí.

V horské oblasti je třeba také typický přístavek se zádveřím domu zasazený pod velký přesah střechy. Architektonicky archetypální, vysoce funkční a stavebně velmi jednoduché řešení! Z prvního dojmu neznatelná, ale výrazná asymetrie střechy, kompozičně vyvážená umístěním komínů, brzy odvede naši pozornost od tradičního vzhledu domu k soudobým detailům.

Představa investora byla skloubit tradiční horskou chalupu se soudobými představami o interiéru.

ČTĚTE TAKÉ:

Prosadit záměr však nebylo vůbec jednoduché. Příprava projektu trvala dva roky, další dva roky realizace. Nedůvěra Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory byla za tu dobu překonána, a vyrostla tak chaloupka, která sem perfektně zapadá.

Střešní krytina z vláknocementových šablon představuje přihlášení se k místní stavební tradici. Fasáda je ze smrkového obkladu s rafinovaně tónovaným olivově lazurovaným nátěrem. Hrubá, nehoblovaná prkna s tmavší barevností dotvářejí strukturu fasády a zároveň podtrhují hladší, světlejší vodorovný obklad z přesného řeziva. Lehké odskočení a zároveň odlehčení robustní hmoty domu na straně do zahrady je zároveň velmi praktickým řešením. Kryje před sněhem a deštěm přímé vstupy na zahradu z obytných místností a umožňuje kryté skladování dřeva na topení přímo před místnostmi s krbovými kamny.

Řešení interiéru je založeno na kombinaci výtvarného působení měkkosti dřeva a strohosti omítek. Interiér je velice světlý a vzdušný. Zejména s ohledem na z vnějšku přísný klasický vzhled nás o to více udiví množství světla v místnostech. Chalupa se připomene citací některých klasických prvků: zábradlí, dřevěná schodiště, stylová kamna. Dřevěná podlaha příjemně koresponduje s dřevem stropu. Viditelné trámy a dřevěný podhled jsou konstrukčním prvkem stropu. Pro jejich opracování byla zvolena povrchová úprava drásáním. Obytný interiér tak získává něco navíc: strukturu dřeva, jemnou a viditelnou, kterou si můžeme ohmatat. Rozdíl oproti sterilnosti moderního přesně ohoblovaného dřeva je zde více než patrný.

Celé řešení je velice jednoduché a nepodbízivé. Smrkové dřevo s bezbarvým lakovaným nátěrem nás provází celou stavbou. Výtvarné rozdělení po jednotlivých podlažích: podlaží částečně zapuštěné do terénu je maximálně prosvětleno, v nadzemním podlaží se naplno uplatňuje dřevo, podkroví je až technicistně pojato. Vše je propojeno jednotně pojatými koncovými prvky a nábytkem. Živý akcent vnáší do místností použití kovu a příjemná barevnost závěsů na oknech. Množství oken a dostatek světla v místnostech podtrhují výtvarné řešení interiéru.

Dispoziční a technické řešení:

Appartementový dům o půdorysu 7 x 12 má praktickou dispozici. Ze strany od silnice pod velkým přesahem vchod přes jednoduchou halu fungující zároveň jako zádveří (jedná se o horskou oblast s velmi nepříznivými klimatickými podmínkami). Z haly se přes lyžárnu suchou nohou dostaneme do kryté garáže. Z haly je možné projít do hlavní bytové jednotky, na schodiště do menší garsonky a do podkroví. Velice čitelné a jasné řešení. Architekti si velice elegantně poradili s obtížnou parcelou. Řešení je mezonetové, s atypickým vchodem ve vyšším podlaží. Celou chalupu vytápí krbová kamna na dřevo, jako doplňkový zdroj elektrické přímotopy. Samozřejmostí je dálkové ovládání elektřiny a ohřevu vody. Hlavní obytné místnosti ve spodním podlaží jsou francouzskými okny propojeny do zahrady.

Základní informace
Místo stavby:Orlické Záhoří
Autor:Tomáš Slavík, Milan Kopeček
Zastavěná plocha:118 m²
Projekt:2010
Realizace:2011 – 2012
Foto:Tomáš Slavík, Milan Kopeček