Tento dům neprojdeme celý. Podíváme se do jediného prostoru, který je centrem rodinného života. A to doslova.

Od kuchyně po hernu

Odpočinek hledejte nejen pro dospělé nebo děti separátně. Vždyť celá rodina může žít společně a trávit společné chvíle, aniž by si překážela. Pravda, musí k tomu být dostatečně velký prostor. A tady byl objeven. Klopf Architecture připravili přestavbu domu v kalifornském Mountain View, který měl být právě určen pro rodinu a její společné chvíle. Samozřejmě, že tu má každý své soukromí, ale hlavní obytná místnost dokáže pojmout všechny rodinné chvíle do jediného prostoru. Museli především odstranit podivuhodnou vestavbu kuchyně, která byla jako v pohádce – uzavřená/neuzavřená…

Tady se podívejte na stav před a po úpravě:

Je zde standardně kuchyně a jídelna. Navazuje na ně pak obývací část s pohovkou a televizí. Ovšem společenská část je nadále rozšířena o kout s dětskou hernou a je tu dokonce i místo pro relaxační křeslo s podnožkou pro trávení volných chvil s knihou.

Základem je samozřejmě velký prostor, kam by se všechny tyto části daly instalovat. Pro někoho je to nemyslitelné, protože plocha této obytné části je stejná, jako zastavěná plocha celého domu. Ale u novostaveb by podobné plánování společenských místností bez hluchých míst jistě prospělo. Žádná zákoutí. Prostě místo, kde spolu lidé komunikují. Kde mohou trávit společné chvíle.

Tady se podívejte na velké fotografie výsledného interiéru:

Pomáhá samozřejmě i otevřenost prostoru, a to nejen vnitřní, ale i bohaté prosklení do zahrady i do interiéru domu pod střechou. Místo je tak odlehčené a nepůsobí těžce a stísněně.

  • John Klopf, AIA, a Angela Todorova
  • Foto: Mariko Reed
  • Lokace: Mountain View, Kalifornie