Dvě rodiny se rozhodly, že si na svažitém pozemku u středně rušné silnice v obci Binningen ve Švýcarsku postaví vlastní dům. Otázka byla, jak postavit takový dům, aby obě rodiny měly vlastní soukromí, ale zároveň aby dům zapadl do místního stylu, stavebních požadavků apod.

Architekti z KohlerStraumann studia se rozhodli, že půjde o budovy dvě, které se budou podobat, ale stejné nebudou. Nabídnou moderní design, ale přitom se odkážou na místní tradice. Je to vlastně dvojdům.

Dole beton, nahoře dřevo

Základní struktura domu je z betonu. Ten je zřejmý především na spodní části, kde je vstup a vjezd do garáže. Mohutná spodní část s pískovaným betonem vytváří soukromí, chráněný vstup a výrazně izoluje od hluku i tepla.

Nad touto konstrukcí se pak klene dvojdům se sedlovými střechami. Jsou vůči sobě mírně posunuty, takže netvoří tak mohutný kompaktní blok. Navíc je fasáda obložena dřevem a oba domy nemají stejně rozmístěná okna a terasu. Ta je jen na jednom z nich, a navíc přes terasu dřevěná prkna i přesahují, takže vytváří zajímavý nestejnoměrný prvek.

Čtěte také

Barkly Street 388

Čtěte také

Máte rádi moderní interiér. Tenhle dům se vám může líbit

Jednoduchost a detail

Interiér je extrémně jednoduchý. Sází na minimalismus a jemný detail. Středová část schodiště odhaluje betonový korpus, jinde jsou stěny obloženy nebo nahozeny bílou omítkou. Kuchyně je jednolitě černá. Zajímavé je, že architekti si vyhráli s drobnými nuancemi, jako je například jen část viditelného schodiště jakoby zavěšeného u stropu, vana levitující nad zemí a mnoho podobných drobností, které nenápadně přitáhnou oko. Interiér sice ještě není zařízen, ale majitel je velkým fanouškem minimalismu, takže nelze očekávat, že by zaplevelil prostor lapači prachu a hromadou nábytku.

  • Autor: KohlerStraumann
  • Foto: Maris Mezulis
  • Lokace: Binningen, Švýcarsko
  • Podlahová plocha: 450 m²
  • Zdroj: BowerBird