Dům na první pohled zaujme svými jednoduchými tvary, atraktivní kombinací hřejivého dřeva s odstíny antracitově šedé a také svým umístěním. Prakticky pár metrů od domu se nachází stoleté stromořadí ze vzrostlých lip, které spolu s horským prostředím dalo domu jeho jméno. Majitelé jej překřtili na libozvučně znějící Lipovou alej – Mountainhome.

„Máme s manželem dvě malé dcerky a moc jsme si přáli mít možnost trávit společný čas mimo město, dokud jsou děti ještě malé. Kritérií pro výběr lokality jsme měli několik, hlavně to byla dobrá dopravní dostupnost z Prahy. I proto nakonec volba padla na Jizerské hory. Dům je díky tomu jen asi hodinu dojezdu z Prahy, ale přitom leží v krásné horské přírodě se spoustou možností pro výlety i aktivní odpočinek,“ popisuje majitelka domu Daniela Zumanová. Poblíž lze najít například skiareál Bedřichov a Severák, běžkařské tratě, bobovou dráhu a mnoho příležitostí ke koupání i turistice, například Jizerskohorské bučiny – první českou přírodní památku zapsanou na seznamu UNESCO.

Přitom se ale dům nachází prakticky ve stráni u lesa. Právě poloha je jeho největší devízou. Stavba leží uprostřed rozlehlé lesní zahrady ideální pro relaxaci nebo posezení s přáteli, ráno se tam zase chodí pást srnky. „Zároveň máme poblíž veškerou občanskou vybavenost. Všechny obchody, služby a restaurace jsou do deseti minut jízdy autem. Do Liberce a Jablonce nad Nisou je to doslova pár kilometrů. Díky tomu je dům ideální na víkendové pobyty a prázdniny, ale i pro rodinné bydlení. Dům jsme si zamilovali tak, že jsme se sem nakonec přestěhovali trvale.

Ekologická i ekonomická

Konstrukčně je dům řešený jako montovaná dřevostavba v difuzně otevřeném provedení. Stavba probíhala formou prefabrikace, tedy jednotlivé stěny byly zhotoveny ve výrobním závodě a následně smontovány až na stavbě. Díky tomu proběhla kompletní realizace velmi rychle, od výběru pozemku po převzetí stavby uběhl pouhý rok, i přestože stavbu značně komplikovala pandemie. „U dřevostaveb nás oslovila hlavně rychlost výstavby a také architektonické řešení ve stylu severského minimalismu, který se u těchto staveb velmi často uplatňuje. Díky tomu, že dům splňuje nízkoenergetický standard, má navíc nízké náklady na provoz. Události posledních měsíců jen potvrzují, že nízká energetická náročnost budov je a ještě bude stále důležitější,“ říká Daniela Zumanová. Samotný dům dodávala Pila Martinice, která se specializuje mimo jiné právě na dřevostavby, o kompletní realizaci celého projektu se postarala společnost Kouzlo hor.

O celkové podobě domu měli majitelé poměrně jasnou představu. Hlavním požadavkem bylo, aby architektonicky zapadal do lokality Jizerských hor a zároveň si nesl rukopis severské architektury. Z exteriéru tak stavbě dominují pravidelné rovné linie a kombinace antracitových prvků a přírodního dřevěného obložení, které bude přirozeně stárnout spolu s domem. Okna a vchodové dveře byly zvoleny v dřevohliníkovém provedení z řady Alu Design Quadrat od značky Vekra. „Dřevohliníková okna kombinují základ v podobě vícevrstvého dřevěného hranolu, který z vnitřní strany zůstává přiznaný, s vnějším hliníkovým opláštěním. Díky tomu se prvky vyznačují skvělými tepelněizolačními vlastnostmi, které splňují i přísné požadavky nízkoenergetických a pasivních staveb. Hliník je chrání před povětrnostními vlivy a zajišťuje jim dlouhou životnost a zároveň minimální nároky na údržbu,“ říká Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra.

Okna jsou navíc doplněná o sítě proti hmyzu, takže si obyvatelé mohou užívat čerstvý horský vzduch bez obav z nezvaných návštěvníků z okolní přírody.

Typový a přitom individuální

Dispozičně je dům řešený jako 4+kk s hlavním obytným prostorem, třemi ložnicemi a dvěma koupelnami. V případě potřeby se do něj tak pohodlně vejde větší rodina. Pro projekt padla volba na typovou dřevostavbu od Pily Martinice, na níž bylo provedeno několik změn. Zrušila se technická místnost a namísto ní se zvětšila koupelna, v níž tak vzniklo místo pro saunu. Další velkou změnou bylo ponechání otevřeného krovu v hlavním obytném prostoru a zvětšení oken. Místnosti jsou tak více prosvětlené a navíc se z každého pokoje dá velkými francouzskými okny vyjít na terasu.

Dominantou a hlavní obytnou místností domu je prostorný obývací pokoj propojený s kuchyní. Právě zde byl ponechán otevřený krov, který sahá až do výše sedmi metrů a místnost tak působí velmi vzdušně. „V obývacím pokoji jsme ze dvou stran využili velké okenní sestavy, které otevírají pohled nejen do prostorné lesní zahrady, ale i na panorama Jizerských hor. Televize je tak u nás jen jakýsi nutný doplněk, tím nejkrásnějším zážitkem je výhled do údolí, třeba při kávě za ranního rozbřesku,“ říká s úsměvem majitelka.

Bílé stěny a do dřeva laděné podlahy barevně oživuje minimalistická černá kuchyňská linka v bezúchytkovém provedení a s úpravou proti ulpívání otisků prstů. Masivní dubový stůl zhotovený na míru skýtá dostatek prostoru pro společné posezení s častými návštěvami.

Ing. arch. Jakub Smolka, Cube.A architektura

Ing. arch. Jakub Smolka, Cube.A architektura

Souběžně s praxí v různých ateliérech se již od roku 2005 zabývá vlastní tvorbou v rozsahu od navrhování interiérů, přes navrhování obytných i veřejných staveb, až po urbanismus menších celků. Kromě novostaveb se věnuje také rekonstrukcím a úpravám historických objektů, k čemuž mu základ dává jeho absolvované doplňující studium modulu památkové péče na FA ČVUT v Praze. Inspiraci čerpá zejména pozorováním světa kolem sebe, souvislostí, kontextů a genia loci každého jednotlivého místa a zadání, v oblibě má střídmost, uměřenost a přírodní materiály.

Právě minimalistické tvary a kombinace bílé, černé a dřeva prostupují celou stavbou a dodávají jí jednotný vizuál. Inspiraci majitelé hledali u různých českých i zahraničních designérských studií. Jejich cílem bylo, aby dům působil nenápadně, střídmě a jednoduše a citlivě tak zapadl do horského prostředí. Prim zde hraje okolí a dům se měl již od počátku stát jeho součástí.

„Při návrhu domu pro nás byl nejdůležitější hlavně nadčasový vzhled a také praktičnost, snadná údržba pro nás byla zásadní. Často zde máme návštěvy, proto jsme vybírali jen minimalistické a funkční zařízení, které v domě reálně využíváme. Volný čas namísto práce kolem domu raději trávíme na výletech,“ říká Daniela Zumanová. Důležitá byla samozřejmě ale i estetika a celkové sladění interiéru. Jeho podobu si majitelé navrhovali převážně sami.

K doladění vizuálního stylu domu využili spolupráce s grafickou designérkou Veronikou Adamcovou z ateliéru Brandstylist, se kterou nyní společně poskytují tyto služby i majitelům rekreačních objektů. Samotné vybavení pochází převážně od běžně dostupných značek. „Dnes jsou na trhu tak široké možnosti výběru, že při správně zvolené kombinaci mohou i běžné značky nabídnout zajímavý a příjemný interiér. Výběr zařízení byl v našem případě ale trošku složitý. Dům jsme stavěli během lockdownu, kdy byly kamenné obchody zavřené, proto nám nezbylo, než zařizovací předměty vybírat online. Některé firmy nám ale vyšly vstříc a půjčily nám vzorky, abychom mohli vybírat přímo na místě, zohlednit barevnost, světlo i prostor, a to se nakonec ukázalo jako naprosto zásadní,“ doplňuje na závěr Daniela Zumanová.

Na výsledku ale nejsou ztížené podmínky realizace patrné ani vzdáleně. Za necelý rok tak v krásné přírodě Jizerských hor vznikl moderní a nadčasový dům ležící v objetí staré lipové aleje.

  • Projekt: Lipová alej - Mountainhome
  • Průběh realizace: 2020
  • Dodavatel stavby: PILA MARTINICE, s. r. o.
  • Realizační firma: kouzlohor.cz
  • Interiér: Daniela Zumanová, www.mountainhome.cz
  • Užitná plocha: 111 m2
  • Zastavěná plocha: 134 m2
  • Typ vytápění: podlahové topení, elektrické sálavé panely, krbová kamna
  • Konstrukce stavby: nízkoenergetická dřevostavba
  • Fasáda: severský modřín
  • Střecha: plechová střešní krytina
  • Podlahy: vinyl, dlažba
  • Foto: Tomáš Dittrich
  • Autor: Ing. arch. Jakub Smolka, Cube.A architektura
  • Zdroj: Vekra