Ve středu 9. a ve čtvrtek 10. dubna se již po čtvrté přemění Kulturní dům v Ústí nad Orlicí na Smetanově ulici ve velkolepé výstaviště. Sál, předsálí, modrý i žlutý salónek a dokonce i chodby a vstupní zádveří se do posledního metru zaplní expozicemi vystavovatelů z oboru stavebnictví. Prostranství před vchodem do kulturního domu bude taktéž zcela zaplněno venkovními odbornými expozicemi, ale i stánky s občerstvením a drobným prodejem. Výstavní doba je ve středu od 9 do 18 hodin a ve čtvrtek do 17 hodin. Vstup na výstavu je zdarma a celkem se návštěvníkům představí přes 70 firem.

Proč by si měl člověk udělat čas a na výstavu STAVÍME, BYDLÍME zavítat? Na to jsme se zeptali manažerky výstavy ing. Daniely Nevtípilové.

Každý, kdo se rozhodne stavět dům nebo se pouští do rekonstrukce svého stávajícího bydlení, má prakticky tři možnosti, kde čerpat informace. Tou první jsou více či méně specializované obchody, kde se však člověk musí spolehnout na svou vlastní iniciativu, protože zasvěceného a ochotného prodavače potká člověk opravdu jen zřídka. Druhou z možností je odborná literatura a internet. Ty už podrobné informace poskytují, ale vyznat se v nich bez možnosti konzultace je často nad lidské síly. Třetí a dle mého soudu nejschůdnější cestou je vyhledat pomoc odborníka, která však často není zadarmo. My takovou možnost na výstavě poskytujeme. Nabízíme konzultaci s odborníky hned 70 firem, které se v oblasti stavebnictví a bydlení pohybují. Proto i v době vyspělých komunikačních technologií zůstává návštěva výstav i nadále tak oblíbená.

Co tedy konkrétně návštěvníky na výstavě čeká? Jednou ze základních otázek, které stavebník musí vyřešit, je správná volba vytápění. Návštěvníci se mohou nechat informovat o výhodách solárních systémů pro ohřev vody, bazénů a vytápění objektů. V ČR je největším stimulem pro využití solární energie růst cen ostatních energií a možnost získání nevratné státní dotace na instalaci solárního systému. Dalším hitem současnosti jsou tepelná čerpadla, která splňují jak ekonomické, tak i ekologické požadavky, o čemž vás odborně přesvědčí dvě firmy. Hned tři firmy budou nabízet různé druhy plynových kondenzačních kotlů, tepelné techniky, kamen, kotlů na dřevo nebo otopných těles české výroby. Zároveň zde jiná firma bude nabízet dodávku topenářského a vodoinstalačního materiálu od renomovaných evropských firem. Takže otázku vytápění určitě na výstavě vyřešíte.

A co máte připraveno pro zlepšení interiéru? Jistě zajímavá bude expozice se stropními kazetami, které jsou pěkné a zároveň i tepelně izolují. Lze si vybrat z obrovského množství designů. V další expozici vám např. poradí s výběrem vnitřních i vnějších nátěrových hmot. Firma vlastní míchací stroj na míchání nepřeberné palety odstínů barev. Pomocí vhodně zvolených nátěrových hmot můžete i zateplovat nebo zajistit hydroizolaci zdiva.

A co když vlastním starší dům? Majitele starších domů ve většině případů trápí špatná izolace staveb. Dvě firmy vám názorně předvedou, jak lze váš dům izolovat od vlhkosti pomocí několika různých metod. Další bolestí starých staveb jsou škůdci. Na výstavě vás odborníci seznámí s moderními postupy likvidace škůdců ve stavebním materiálu. Jeden z vystavovatelů se specializuje přímo na rekonstrukci starších domů včetně přístaveb a zbudování podkroví. Také samozřejmě na výstavě neopomeneme připomenout možnost revitalizace panelových domů a bytových jader. S tím souvisí i nabídka servisu a montáže výtahů a hydrantových a hasičských systémů do budov.

A co doporučujete těm, co se chystají stavět? Po návštěvě výstavy budou mít větší přehled o kompletním sortimentu stavebnin a stavebních plastů, střešních krytin, okapových systémů a střešních oken. Stavebníci rodinných domů si mohou vybírat z nabídky garážových vrat od nejlevnějších výklopných přes nejpoužívanější sekční až po luxusní hliníková rolovací vrata. Dále si zde mohou vybrat z nabídky plastových oken i eurooken a rozsáhlé stínicí techniky.

Máte i nějaký tip pro úpravu zahrady? Ano, na výstavě naleznete nabídku bazénů, pergol, krbů, zámkové dlažby a zahradního nábytku.

Budou na výstavě i jiné než stavební firmy? Ano, zajímavá bude jistě nabídka realitní společnosti nebo české firmy nabízející produkty pro pohodový spánek. Samozřejmě nebude chybět drobný prodej výrobků do kuchyně.

Chystáte pro návštěvníky nějaké překvapení? Ano, každý návštěvník se může zúčastnit losování o pravý diamant. Na pozvánkách na výstavu, které dostanou obyvatelé celého okresu před výstavou do svých schránek, je otištěn losovací kupón. Kupón bude k dispozici i na výstavě. Stačí ho jen vyplnit a hodit do losovacího osudí. Třeba se právě na vás usměje štěstí a stanete se majiteli krásného diamantu.

Proto si nezapomeňte udělat čas a navštivte výstavu STAVÍME, BYDLÍME v Ústí nad Orlicí ve dnech 9. – 10. dubna.

Více informací o výstavě naleznete ZDE.