Dříve byla laktózová intolerance jako bílý jednorožec - slyšeli jsme o ní, ale málokdo ji kdy viděl. V dnešní době se však stává spíš obyčejným poníkem. Intolerance laktózy je problém, který postihuje stále více lidí po celém světě, a pokud jste jedním z nich, víte, že život bez mléka a jeho výrobků není vždy růžový.
Potřebujete doplnit vápník? Pak je toto video přesně pro vás:
Intolerance laktózy je nepříjemná, ale…
Intolerance laktózy může být nepříjemná, ale nikoli koncem světa. Bez mléka můžete dále vést naprosto normální a zdravý život. Klíčem je najít jiné zdroje nutričních látek, které byste jinak získali z mléčných výrobků. Pravdou je, že mléko je vynikajícím zdrojem vápníku, ale rozhodně ne jediným.
Jak doplnit vápník?
Je mnoho potravin, které jsou bohaté na vápník, a nemusíte se tedy bát, že byste kvůli intoleranci laktózy o něj přišli. Mezi nejlepší zdroje vápníku patří listová zelenina (například špenát a kale), ořechy a semínka, obiloviny, tofu, brokolice a ryby, jako jsou sardinky nebo losos. Pokud vám chutná ovoce, fíky nebo pomeranče mohou být vaším novým nejlepším přítelem.
Co jste asi nevěděli
A teď k malé zajímavosti: víte, že vápník ze zeleniny se vstřebává lépe než vápník z mléka? Vědecké studie ukázaly, že tělo může vstřebat až 50 % vápníku ze zeleniny, zatímco z mléka jen 30 %. Takže nejenže najdete vápník mimo mléčné produkty, ale možná ho dokonce získáte více!
Ať už jste laktózovou intolerancí postiženi, nebo ne, je důležité mít různorodou stravu, která zahrnuje všechny potřebné vitaminy a minerály. Takže, zatímco si vaši přátele na oslavě s chutí smlsávají na smetanovém dortu, vy můžete s klidným svědomím sáhnout po hrsti oříšků, kousku tofu nebo hromadě brokolice. A vězte, že vaše tělo vám bude vděčné!
zdroj: mayoclinic.org, nhs.uk, puravia.cz