V kuchyních jsme denně svědky všemožných nehod, které vyplývají ze specifičnosti prostředí i práce s mnoha elektrospotřebiči, horkými či ostrými předměty. Některé nehody jsou na denním pořádku a nemají větší následky, jiné jsou vážné – jednou z nejhorších variant je rozhodně požár bytu, který se rozšířil právě z kuchyně. Podle statistik značné procento úrazů v kuchyni vzniká prostým uklouznutím; pouhých pár kapek vylité vody může mít podle okolností různý dopad. A to v původním i přeneseném slova smyslu. Můžeme dopadnout opravdu nešťastně. Zejména vzhledem k tomu, že v kuchyni jsme v poměrně omezeném prostoru, kde při pádu většinou ještě narazíme na nějakou tvrdou hranu nebo s sebou strhneme třeba hrnek kávy. Proto jsou následky kuchyňských pádů často kombinované i s opařením. Následky pádů mohou být celkem nulové, ale také velmi nebezpečné - podle toho, jak se spolu „sejde“ podlahová krytina a podrážka domácí obuvi. Pokud jsou obě hladké, ujedeme snadněji než na drsnějším podkladu a na korkových podrážkách. Na většině typických kuchyňských podlahových krytin navíc není rozlitá voda příliš vidět. A do třetice: v kuchyni většinou sledujeme činnosti na pracovní ploše, naše pozornost je zaměřena od 90 centimetrů výše. Hledáme suroviny, kontrolujeme postup vaření a pečení - a tak se díváme všude možně, jen ne na podlahu. V kuchyni je v nebezpečí i naše hlava. Velmi tvrdý úder nám hrozí třeba o otevřený šuplík, pod který se skláníme a který jsme zapomněli zavřít. Pokud opakovaně dostáváme při práci direkt do hlavy o otevřená horní dvířka, zamyslíme se nad jejich výměnou na sklopná či zasunovací. Také říznutí není ničím neobvyklým na pracovišti plném nožů a dalších ostrých nástrojů. Navíc v kuchyni denně hrozí i rozbité sklo – překvapit nás může střep ze skleničky či ulomený okraj sklenice se zavařeným hráškem… Kuchyně je rovněž nejčastějším místem v bytě, kde se spálíme či opaříme. Možností je nepřeberně. Obzvláště nebezpečná je horká pára, která je jedním z nejlepších nosičů tepla (na tomto principu nakonec pracují parní hrnce). Dvířka moderních sporáků už jsou trojitě zasklená a zabezpečená hlavně proti popálení malých dětí. Kuchyně je také centrem lehčích i těžších otrav – při nevhodně uskladněném jídle nebo záměně ingrediencí není nic lehčího. Když člověk zkrátka má špatný den, může se stát, že z kuchyně odchází otlučený, popálený a otrávený - buď doslovně, anebo otrávený celkově ze všech těch nehod… -ag-