1. Bo-Kaap v Kapském Městě

Domky ve čtvrti Bo-Kaap v Kapském Městě připomínají rozsypané bonbony. Pastelové i křiklavě strakaté barvy lemují celé ulice. Bo-Kaap patří mezi kulturně a historicky nejzajímavější části Kapského Města. Mnoho místních obyvatel patří mezi potomky zajatých otroků z Indonésie, Srí Lanky, Indie a Malajsie, které sem přivezla Nizozemská východoindická společnost v 17. a 18. století. Přes 400 let si obyvatelé uchovali své muslimské vyznání a kulturní identitu, což dodává této čtvrti nezaměnitelný ráz. Udržované domy v sobě snoubí nizozemský architektonický styl.

Zdroj: Youtube

2. Guanajuato v Mexiku

Ve vnitrozemí středního Mexika najdete rozlehlé město Guanajuato, které se vám možná na první pohled nebude zdát tolik barevné. Kvůli ne tak často opravovaným omítkám sice domky nezáří do dálky, přesto i zde najdete vesele barevná zákoutí. Historické centrum města bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO roku 1988.

Zdroj: Youtube

3. Willemstad na ostrově Curaçao

Dalším nejbarevnějším městem je Willemstad na ostrůvku v Karibském moři poblíž pobřeží Venezuely. Až do října roku 2010 bylo hlavním městem Nizozemských Antil, nyní mu zůstal status největšího města Malých Antil. Díky architektuře inspirované Holandskem se mu také říká ‚Amsterdam západního světa". Střed města si zachoval svůj ráz více jak 300 let. Není divu, že bylo historické centrum roku 1997 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Zdroj: Youtube

4. Valparaíso v Chile

Kromě barevných fasád se může Valparaíso pochlubit i zachovalým rázem industrialismu 19. století. Jednou z podivných průmyslových vymožeností jsou výtahy, pomocí kterých se místní vyrovnali se strmými svahy. Historické centrum bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO roku 2003.

Zdroj: Youtube

5. Jodhpur v Indii

Jodhpur je druhé největší město v indickém státu Rádžasthán. Původně bylo založeno roku 1459 jako sídlo knížat. Dnes je Jodhpur oblíbeným turistickým cílem díky palácům, chrámům a pevnostem, rozkládajícím se na Thárské poušti. Jodhpur je známý také jako „Slunečné město" díky krásným slunečným dnům, které zde mají téměř celý rok. Někteří mu přezdívají „Modré město", protože pevnost Mehrangarh je obklopena na modro namalovanými domy.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, novinky.cz