Nejen na rostlinách pěstovaných ve venkovním prostředí si rádi pochutnávají nejrůznější škůdci. Objevují se i na pokojových rostlinách, ke kterým se dostávají jako vajíčka nebo larvy již z obchodu nebo je mohou škůdci napadnout při letnění venku. Někteří škůdci se nachází dokonce i v půdě, do které rostliny přesazujete. Konkrétně se jedná o mšice, molice, třásněnky, chvostoskoky, vlnatky či puklice. Když zjistíte, že se nachází na vaší pokojové rostlině, odstraňte je vatovou tyčinkou nebo zubním kartáčkem a následně rostlinu či poškozené části omyjte zředěným insekticidem.

U pokojových rostlin můžete také pozorovat výskyt některých chorob, které jsou většinou způsobené špatnou výživou, nedostatkem světla či přehnojením.

1. Čerň

Nevzhledné černé povlaky na různých částech rostlin mají na svědomí různí listoví škůdci, na jejichž medovici žije tato černá houba. Nedochází však k jejímu proniknutí a poškození vnitřku listu a povlaky lze snadno setřít navlhčenou houbičkou. V případě výskytu se insekticidy nebo žlutými lepovými destičkami snažte zabránit rozvinutí listových škůdců.

2. Plíseň šedá

Projevem této choroby je šedý povlak na stoncích, listech i květech, rostlina později měkne a hyne. Tato plíseň se šíří ve vlhkém, málo větraném prostředí, případně při přehnojení dusíkem. Při mírnějších projevech se doporučuje ošetření rostliny fungicidem, při rozsáhlém postižení se raději rostliny zbavte.

3. Rez

Světlé skvrny na lícové straně listů a rezavě hnědé prstence na rubu jsou známkou toho, že je vaše rostlina napadena rzí. Houba se dostává dovnitř listu, který později opadává. Pomáhá z obou stran postříkat listy fungicidem a při zalévání listy nenamáčet, neboť houba se šíří jen na mokrých listech.

4. Padlí pravé

Tato choroba postihuje listy a stonky rostlin, na kterých vytváří bílý moučný povlak. Padlí je houba žijící pouze na povrchu, rostlinu jako takovou příliš neohrožuje, nevypadá však pěkně. Šíří se při výraznějších teplotních výkyvech a při silném napadení lze jeho výskyt zastavit postřikem fungicidu s obsahem síry či mědi.

Zdroj: ireceptar.cz, alza.cz