Zanedbáváme přípravu

Čekáte-li hosty, přípravy na grilování budou podobné, jako byste pořádali večírek. Přichystejte malé pohoštění, které v průběhu čekání na maso nenechá návštěvu vyhladovět. Nemáte-li čas mazat chlebíčky a aranžovat jednohubky, naservírujte dvě tři pomazánky do misek a nechte hosty, ať si mažou kolečka rohlíků či bagety sami. Občerstvení doplní třeba mísa se sýry a čerstvou zeleninou.

Přesvědčte se, že máte kolem grilu vše při ruce. Rukavice, kleště, vhodné rošty, tácky na gril, případně i něco na podpal. Nechcete přeci zmateně pobíhat sem a tam, zatímco se návštěva snaží s vámi udržet komunikaci.

Maso neseme na rošt rovnou z lednice

Během příprav nesmíme zapomenout vytáhnout maso včas z ledničky. Při pokládání na gril by mělo mít pokojovou teplotu, aby neutrpělo teplotní šok a nesrazily se v něm bílkoviny. Chvilku odpočinku masu dopřejte i poté, co ho z roštu sundáte. Než ho začnete krájet, nechte ho pět minut pod poklicí či alobalem; díky tomu se v něm krásně spojí všechny štávy a chutě.

Teplota příliš vysoká, příliš nízká

Zatímco při nízké teplotě se bude maso spíš sušit, přílišný žár ho na povrchu spálí ještě předtím, než se stačí propéct uvnitř. Vysoká teplota a nedostatečná propečenost je žádoucí jen u hovězího steaku, u ostatních mas to bude faux-pas. Uhlíky v grilu často prohrabávejte, aby byly rovnoměrně rozložené pod celým roštem. Správnou teplotu poznáte od oka - při příliš vysoké bude maso syčet a jeho povrch rychle změní barvu, při příliš nízké se s ním nestane vůbec nic. Bude jen tak ležet na roštu, celé bledé a nečinné.

Do masa pícháme vidličkou

Kuřecím stehnům neuškodí, když se budou na grilu opékat delší dobu, ale takové vepřové kotlety nebo hovězí plátky budou tuhé jako podešve, pokud je nesundáme včas. Jak poznat, že je maso dostatečně propečené? Testování vidličkou či ostrým nožem není vhodné, protože by nám vytekla veškerá šťáva. Test proveďte raději hmatem prstu - hotové propečené maso bude klást větší odpor, zatímco do syrového se prst měkce zaboří.

Rošt nevyčistíme včas

Čištění roštu opravdu není příjemná práce, nicméně když ji po grilování odložíme na ráno a druhý den na ni zapomeneme, zaschlé kousíčky připečeného masa a kůže budou rošt zdobit až do příští grilovačky. Překonejte se a vyčistěte mřížku speciálním kartáčem hned poté, co vychladne. Pro příště si zapamatujte malý trik: rošt před grilováním lehce pomažte olejem, maso se k němu nebude tolik přichytávat!