Nedostatek fosforu

Nedostatek fosforu může vaši úrodu rajčat zabít – snadno a rychle. V půdě jej sice najdete hodně, ale rostliny jej nejsou schopné při nízkých teplotách vstřebat. Prevencí je tedy pravidelná kontrola teploty. V létě to takový problém nebude, ale v době, kdy by mohla půda lehce promrzat, vám může pomoci kůra na záhoncích jako mulč.

Deformace plodů

Krásu vaší úrody mohou zkazit také různé deformace v podobě různých výrůstků na plodech, prohlubní, může dojít také ke srůstu jednotlivých rajčat k sobě. K deformacím jsou obecně náchylnější odrůdy s většími plody než s menšími. Předpokládá se, že za deformace může poškození květů či poupat v době jejich vývoje. Vliv může mít také chladné počasí, vysoká koncentrace dusíku a velké množství herbicidů.

Tomuto problému můžete opět předejít tak, že sazenice dáte do půdy v době, kdy nebude počasí příliš chladné.

Prasklinky při růstu

Praskliny na rajčatech začínají u stonku a mohou jít po obvodu celého plodu. Tyto praskliny nemusí být problémem samy o sobě, bohužel se v nich usazují bakterie a houby, které už plod zkazit mohou. Za prasklinami může stát náhlá změna podmínek pro růst – například když po dlouhém suchu rajčata pořádně zalijete. Prevence? Pravidelná a rovnoměrná zálivka.

Hniloba rajčat

Je hned několik druhů hub, které mohou infikovat vaše rajčata. Důvodem může být velká vlhkost půdy – když je třeba zahrada příliš zamokřená a ve stínu. Houbám se daří právě v těchto podmínkách – když se přidá ještě teplo.

Hniloba se projevuje na zralých rajčatech, ale také na zelených plodech. Předcházet jí můžete tak, že se rajčata nebudou dotýkat země. Pokud se větvičky začnou ohýbat k zemi, podepřete je, třeba kouskem dřeva.

Zdroj: pestujemerajcata.cz, ireceptar.cz