Letní úrazy jsou každý rok noční můrou lékařů. Denně je navštěvují dospělí, ale především malé děti s lehčími i vážnými úrazy. Pokud nechcete strávit letní prázdniny v nemocnici nebo se sádrou, buďte velmi opatrní. A které jsou nejčastější úrazy?

Koupání v bazénu, moři nebo rybníku

Koupání patří mezi nejoblíbenější letní aktivity. Proto buďte opatrní nejen na sebe, ale hlídejte i malé děti. Stačí chvilka nepozornosti a dítě zmizí pod hladinou. Proto je mějte neustále na očích. U větších dětí i dospělých jsou rizikové zejména skoky do vody. Často lidé skáčou do vody, kde není vidět, co je pod hladinou. Takové úrazy mohou skončit i ochrnutím nebo smrtí. U moře buďte také obezřetní. Neplavte příliš daleko od břehu a vždy s sebou mějte někoho, kdo vás má na očích. Mohla by vás chytnout křeč, a než by k vám někdo doplaval, mohlo by být pozdě.

Skákání na trampolínách

Lékaři se shodují, že dalším nejčastějším letním úrazem je skákání na trampolíně, a to především u dětí ve věku od 6 do 12 let. Jedná se o středně těžká až těžká zranění. Dbejte tedy na to, aby na trampolíně skákalo pouze jedno dítě. Jedině tak zajistíte, že se děti nesrazí při skoku.

Poškození očí UV zářením

V létě nezapomeňte nosit sluneční brýle filtrující UV záření, a to hlavně u vody, která odráží velké množství slunečních paprsků a tím se oči snadno poškodí. Brýle bez UV ochrany jsou sice také tmavé, ale ve skutečnosti propouští více UV paprsků.

Dovádění na hřišti

I obyčejné hraní na veřejném dětském hřišti může být rizikové. Mezi nejčastější letní úrazy z hřiště patří zlomeniny, pohmožděniny, zvrtnutý kotník, otřes mozku, ale dokonce i traumatické poranění mozku. Proto mějte i zde děti pod neustálým dohledem.

Zdroj: besip.cz, ireceptar.cz