Zimní alergie jsou pro mnoho lidí zdrojem trápení. Často za nimi stojí několik faktorů, včetně vysoké vlhkosti a znečištěného nebo nedostatečně větraného vzduchu v uzavřených prostorách.

Plísně, roztoči, peří

Plísně se často vyskytují v teplých, vlhkých prostorách, jako jsou koupelny a kuchyně. Roztoči žijí v peřinách a matracích, peří máme často v polštářích a přikrývkách. Problém s peřím vyřešíte snadno, prostě si kupte jiné peřiny. Peří nemůžete prát ap.

Zdroj: Youtube

Pokud vás trápí roztoči, prvním krokem k jejich odstranění je pravidelné vysávání. Hned poté je nutné vyprat všechny peřiny, a to alespoň jedenkrát za měsíc. Povlečení a závěsy vyčistěte pomocí pracího prostředku s dezinfekčními vlastnostmi. Matrace měňte minimálně jednou za sedm let. K tomu všemu je nutné pravidelně větrat a odvlhčovat.

Posledním typických zimním alergenem je plíseň. Chcete se jí zbavit? Zjistěte nejprve příčinu vysoké vlhkosti. Možná za plíseň mohou netěsnící okna, netěsnící potrubí nebo nedostatečné větrání. Pak přistupte k odstranění závady a k čistění míst postižených plísní. Použijte roztok sody bikarbonátové a vody, nechte působit, omyjte a pak zeď dokonale osušte. V případě rozsáhlejšího poškození je nutné použít silnější prostředky, jako jsou antifungální nátěry a laky. Tyto prostředky by měly být použity pouze podle pokynů výrobce a bezpečnostních pravidel.

Alergie se dá léčit

V závěru je důležité si uvědomit, že tyto zimní alergie nejsou nevyléčitelné. Stačí udělat pár preventivních kroků a případně se poradit s lékařem, který vám může předepsat léky.


Zdroj: proalergiky.cz