Ale nevěšte hlavu. Ani většina největších boháčů světa by si je nemohla dovolit. Možná někdo z TOP 20, ale někdo kolem padesátky už by byl nahraný. Ostatně některé z nich nikdy nebyly, nejsou a nebudou na prodej. Samozřejmě, že kdybychom zahrnuli všechny nemovitosti světa, jako je Versailles, tak by se celá tabulka změnila, ale my tu máme pouze takové domy, ve kterých se skutečně bydlí.


5 – Bublinový palác

Tohle neuvěřitelné architektonické dílo maďarského architekta Antti Lovaga bylo vybudováno v letech 1975–1989 pro výstředního módního návrháře Pierra Cardina. Teď už je několik let na prodej. Bubliny ale nemohou najít svého nového majitele. Sice nabízí neuvěřitelný a neopakovatelný architektonický koncept, vlastní amfiteátr pro 500 lidí, tři bazény… Ale cena není malá. 390 milionů dolarů, tedy 8,6 miliardy korun.


4 – Villa Les Cèdres

Ve francouzském Saint-Jean-Cap-Ferrat stojí dům, který byl postaven v roce 1830 a v roce 1904 byl koupen belgickým králem Leopoldem II. Ohromný pozemek má například velký bazén olympijských parametrů, stáje pro třicet koní apod. V samotné vile je čtrnáct ložnic, křišťálové lustry, zlacené tapety apod. Dlouho byla tato vila považována za vůbec nejdražší nemovitost, která se kdy dostala k prodeji. A cena? Tehdy za ni chtěli 450 milionů dolarů. V přepočtu tedy 9,9 miliardy korun.


3 – Villa Leopolda

A opět tu máme Leopolda II, belgického krále. I tento dům na Azurovém pobřeží mu kdysi patřil. Dnes jej obývá Lily Safra, manželka zesnulého libanonského brazilského bankéře Edmonda Safry. Jen hlavní dům má 11 ložnic, 14 koupelen, dále je tu velký skleník, heliport, venkovní kuchyně a taky filmová sláva. Odehrával se zde totiž děj slavného filmu Alfreda Hitchcocka Chyťte zloděje.

Cena: 750 milionů dolarů (16 500 000 000 korun)


2 – Antilla

Uprostřed indické Bombaje stojí vysokánský dům. Nikterak krásný. Má vypadat jako naskládané knihy na sobě. Má 27 pater a je postaven tak, aby odolal zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy škály. Ovšem celý dům patří jedinému majiteli, je to jeho soukromá vila, a navíc v ní nebydlí. Navrhla ho pro indického miliardáře Mukeshe Ambaniho chicagská architektonická firma Perkins & Will. Ovšem… I když uvnitř je ten největší super luxus, jaký si dovedete představit, majitel se sem odmítal nastěhovat. Prý je dům postaven špatně, není natočen správně, takže negativní síla se v něm hromadí a není odvátá větrem pryč. A tak nese smůlu. Za 1 miliardu dolarů (22 miliard korun) dobrý rozmar, že?


1 – Buckinghamský palác

Tenhle dům se opravdu nikdy na trhu neobjeví. Ale do našeho seznamu patří, vždyť ho královská rodina vlastní a obývá už tak dlouho. Jeho 775 pokojů, 78 koupelen, 92 kanceláří, 19 salonků hovoří za vše.

Samozřejmě, není to největší rodinný dům na světě, překonává ho hned několik paláců, ale je na jedné z nejdražších adres, a hlavně má svou cenu právě kvůli historii a královské rodině. Cena paláce se odhaduje (bez vybavení) na 2,9 miliardy dolarů (asi 64 miliard korun).