Tamní podnikatelé už před několika lety propadli vášni pro psy. Zatímco ještě před několika lety se pejsci v Číně objevovali spíš na talířích v chudších restauracích, dnes se stali mezi nejbohatšími Číňany hitem. A čím dražší pes, tím lépe! Na podnikatelských večírcích se dámy objevují s pejsky za statisíce; pokud navíc psi nemají obojky zdobené brilianty, je to úplně OUT.

Zatím nejdražšího hafana si koupil během letošního léta byznysman, který zbohatl na těžbě uhlí. Pořídil si tibetskou dogu jménem Hong Dong - a zaplatil za ni v přepočtu 26 a půl milionů korun! To je hodně i na čínské poměry…

Něco na té doze je

Proč právě tibetskou dogu? A proč je tak drahá? Toto psí plemeno je v mnoha ohledech opravdu výjimečné a současně takřka vyhubené. Tibetská doga je možná úplně nejstarší historicky doložené plemeno psa. První důkazy o nich pocházejí z doby kolem roku 1000 před naším letopočtem. Do Evropy se tyto dogy dostaly s Alexandrem Makedonským, který je získal jako dar od vládců, které porazil v Indii.

Že je toto plemeno unikátní, dokazuje i fakt, že antičtí i čínští kronikáři psa popisují více méně stejně jako dnešní kynologové. Zdá se tedy, že se za 3000 let téměř nezměnil! Jedná se o mohutně stavěného psa, který může v dospělosti vážit až 140 kilogramů. Má hustou srst, která mu umožňuje přežívat i ve vysokých nadmořských výškách. Vyznačuje se i tím, že jeho srst může mít ty nejroztodivnější barvy.

Jídlo byste mu záviděli

Nejdražší pes světa, šarlatově červený Hong Dong, nikdy nebude vážit jako ty nejtěžší tibetské dogy. Zatím má devadesát kilogramů a stovku zřejmě nikdy nepřekročí. Je totiž v ideálním stavu a jedná se o výjimečně krásného psa. Až vyroste do plné výšky, bude v kohoutku měřit asi 71 centimetrů.

Aby měl zajištěné ideální podmínky k růstu, krmí ho jeho majitel pokrmy, o nichž se nám, běžným smrtelníkům, může jen zdát. K jeho oblíbeným pochoutkám patří například mořské ušně – plži tak drazí, že na ně narazíte jen v těch nejvybranějších restauracích. Hong Dong si také pochutnává na sumýších, oceánských tvorech přezdívaných „mořské okurky“.

Hong Dong je tak drahý i pro svou vzácnost. Zatímco v minulosti byla Čína těchto psů plná, ve 20. století téměř vymřeli. Pro svou sílu a odolnost se dříve používali jako bojoví psi, do své armády je začlenil například Čingischán. Ve 20. století se však komunistická Čína rozhodla, že pes do domu nepatří. Podle předsedy Maa byl pes v domě buržoazním přepychem - a proto patřil na smetiště dějin. Navíc byly tibetské dogy spjaté s Tibetem, který se Čína pokoušela zcela přeměnit k obrazu svému. Čistokrevných tibetských dog se zachovalo jen minimum, geny ostatních byly zničené křížením s jinými plemeny. Pak však přišlo 21. století a s ním i obliba, která trvá dodnes.

Foto: www.isifa.com

Chtěli byste domů takového mazlíka?