Neorest 600 – automaticky vás jen nevyprázdní

Tohle je záchod, který udělá skoro všechno za vás. Přijdete k němu na dva metry a už se zvedá prkénko. Podle vaší váhy zjistí, kdo jste, a podle toho nastaví teplotu ostřiku bidetové trysky. K tomu vám zahraje Mozarta. A když jste potřebu vykonali, sám se zaklopí. Senzory zjistí tvar a hustotu vašich výkalů a podle toho natočí trysky tak, aby bylo samočištění co nejúčinnější. Pak se sám spláchne, když poodstoupíte na metr daleko. A aby to nebylo všechno – v útrobách má i čističku vzduchu, takže smrad zmizí jak mávnutím kouzelného proutku. Cena – 150 000 korun. Ale není konečná. Pro čínský veletrh luxusního zboží jej výrobce nechal i pozlatit. Cena tentokrát uvedena nebyla.


Dřevěný trůn Dagobert

Pět a půl metru vysoký dřevěný trůn s porcelánovou ručně malovanou funkční částí. Je to opravdový trůn. Však se také jmenuje Dagobert podle posledního franského krále Dagoberta z rodu Merovejců. Když se zvedne poklop, zahraje trůn skladbu Le Bon Roi Dagobert (Dobrý král Dagobert). Po vykonání potřeby zacinká, aby služebnictvo vědělo, že královské … je venku.

Cena – cca 300 000 Kč


Moon River Art Park WC

V Moon River Shanghai Park je jeskyně. Není obyčejná. Jsou v ní totiž záchody. V roce 2005 je otevřely a dnes je to rarita, kam se chodí stát dvouhodinová fronta. Cena těchto záchodů citlivě zakomponovaných do jeskyně je totiž asi 15 000 000 korun. Cena do parku je 30 jüanů (asi 180 korun), použití toalet je zdarma.

Hang Fung Gold

Toaleta v hongkongském klenotnictví Hang je vyrobená celá ze zlata. Byla vytvořena v době, kdy kilogram zlata stál na trhu 200 dolarů. Prý jde o výhodnou a funkční investici. Počkají, až cena vzroste na 1000 dolarů za kilogram. Pak… Prý toaletu neroztaví. To spíš tu tunu zlata, která je na koupelnových doplňcích kolem.

Cena – 100 milionů korun

ISS – když nevíte, kam to poletí

„Jak to dělaj kosmonauti“ je jedna písnička od bratří Ebenů. A jim odpoví tahle toaleta. Jde o nejvýš umístěnou toaletu na světě. Výš už být nemůže. Jde o záchod na vesmírné stanici ISS. Tuhle toaletu postavila NASA společně s Ruskem (tady šly spory stranou). Systém odsává výkaly a moč do centrálního systému, kde všechno recykluje. Suché zbytky se komprimují a uchovávají jako odpad, tekutina se přemění na pitnou vodu.

Cena – 380 milionů korun