V časopisu DŮM&ZAHRADA 5/15 můžete najít rubriku Mladá architektura a v ní projekt studia Boq Architekti. Zde na našich stránkách vám nabízíme další jejich projekt, a to velmi netradičně pojatý dům. Netradičně jak vzhledem, tak hlavně postupem prací. Architekti byli osloveni, aby vytvořili návrh domu, který bude odpovídat požadavkům klientů jak na funkční rozvržení prostorů jim na míru, tak i na vnější vzhled. Ale neměli vybraný ani koupený pozemek.

Architekti Jana Pavelcová a Miroslav Stach zpracovali studii – ideální schéma orientace ke světovým stranám – severní část pro technické provozy, jižní část otevřená do zahrady s obytným prostorem, východ-západ – ložnice a dětský pokoj.

S touto studií pak klienti vybírali pozemek – pokud se jim líbil, se studií došli na stavební úřad a informovali se, jestli tento dům odpovídá daným regulativům a lze jej v takovéto podobě postavit. Ve hře byly asi čtyři lokality, které se těmito konzultacemi na stavebním úřadě zredukovaly na dvě (někde bylo možno postavit pouze dům se sedlovou střechou). A nyní klienti vysněný pozemek ke koupi našli, a tak pokračují na projektu dále – již přímo na konkrétním pozemku.

Klienti tak mají dům v jejich cenových možnostech, který naprosto odpovídá jejich potřebám. Investovali prostředky do zpracování architektonické studie (29 000 Kč) a na základě toho si vybrali odpovídající pozemek. Vzhledem k tomu, že investice do koupě pozemku bývá v řádech milionů, investice do studie a předprojektové přípravy v řádech tisíců se jistě vyplatí.

Open space

Dům je v jádru tradičně členěný. Jenže jsou tu detaily, které jej dělají velmi neobvyklým. Na vstupní část zádveří se šatnou navazuje technická místnost s prostorem pro umístění pračky. Dále se dostaneme do koridoru, který zpřístupňuje veškeré ostatní místnosti v domě. Velký obytný prostor s kuchyní a jídelnou, vše otevřené na jih do zahrady. Soukromá část rodičů s vlastní šatnou, koupelnou a ložnicí při západní straně domu, dětský pokoj s vlastní šatnou i koupelnou na východní straně domu. Je zde i malý prostor sloužící jako pracovní kout s příležitostným pokojem pro hosta.

To neobvyklé je, že v celém domě hrají důležitou roli posuvné panely a skládací posuvné příčky, které umožňují propojení obytného prostoru s částmi ložnice a dětského pokoje, a vznikne tak jeden velký multifunkční prostor otevřený od východu až na západ a do zahrady. Navíc je prostor prosvětlen třemi světlíky, čímž do domu dostaneme horní osvětlení.

Vzhledem k velkému prosklení je stínění řešeno výrazným přesahem střechy, který slouží i jako vizuální spojující prvek domu s venkovním skladem a tím vznikne jedna kompaktní hmota. A navíc vytváří i zastřešení krytého parkovacího stání.

Boq architekti

Tvůrčí duo ing. arch. Jany Pavelcové a ing. arch. Miroslava Stacha se specializuje na bydlení. Zabývá se návrhy a projekty rodinných domů, designem interiérů a pomocí s jejich realizací. Vše začíná a končí u dispozice. Od první myšlenky k poslední čáře přemýšlí nad tím, jak budete fungovat jako rodina. Přemýšlí nad tím, jak ráno vstáváte a večer uléháte.

Návrh rodinného domu či bytu je podle nich komplexní proces, při kterém je potřeba zohlednit spoustu faktorů. Investovaný čas se ovšem vrátí v podobě dobré architektury, smysluplné dispozice a zhodnocení vaší investice.

www.boqarchitekti.cz