V noci nemůžete usnout a když už konečně usnete, tak spíte špatně a ráno se probouzíte celí rozlámaní a s bolavými zády? Jedním z důvodů zpravidla bývá nevhodná matrace. Příliš malá, měkká, nebo naopak příliš tvrdá kvalitě spánku rozhodně nepřidá. Důležité je navíc i její stáří. Její „trvanlivost“ je maximálně 10 let! Přestože o matracích bylo již řečeno mnoho a jejich nabídka se neustále rozšiřuje, zdá se, že si stále neumíme vybrat. Jak tedy na to?

Důležité rozměry

Hlavním kritériem při výběru matrace je výška, hmotnost a zdravotní stav daného uživatele. Nehledě na to by každá matrace pro dospělého jedince měla být ideálně široká 90 cm, její délka o 20 až 25 cm delší než je výška jejího nocležníka a pro snadné vstávání z postele by měla být umístěna 45 – 50 cm od země, z nižšího lůžka se již vstává o poznání hůř.

Jaký zvolit materiál

V současné době jsou na trhu tyto základní druhy matrací: z polyuretanové pěny, z HR, tzv. studené pěny, z PUR pěny (molitanu), latexové, sendvičové, pružinové a taštičkové. Nejnovějším hitem jsou matrace z viscoelastické polyuretanové pěny. Tento materiál mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě uživatele. To znamená, že matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne, a skvěle se tak přizpůsobuje křivkám lidského těla. Díky efektu tzv. pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak, a zabraňuje tak proleženinám.

Zároveň může mít pozitivní vliv na krevní oběh. Zvolit tento typ matrace by měli určitě jedinci, které trápí bolesti zad. Kromě matrací z tzv. líné pěny se na trhu můžeme setkat také s výrobky z HR, tzv. studené pěny. Výborná elasticita, tvarová stálost, dlouhá životnost a skvělá prodyšnost. To jsou přívlastky, které matrace z HR, tedy studené pěny, nejlépe charakterizují. Díky velkým pórům je tento materiál skvěle prodyšný a lépe odvádí teplo. Studená pěna se k výrobě matrací používá většinou v kombinaci s línou pěnou.

Další variantou pěnových matrací jsou výrobky z PUR pěny, u nás známé běžně pod názvem molitan. Stále velké oblibě se mezi zákazníky těší matrace latexové. Vyráběny jsou ze směsí syntetického a přírodního latexu (kaučuk). Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější a také dražší. Silnou stránkou latexových matrací je takzvaná bodová elasticita – k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na které je vyvíjena síla, okolní prostor zůstává bez deformací. Matrace se tak skvěle přizpůsobuje ležícímu tělu.

Alergici zase ocení fakt, že jsou matrace z tohoto materiálu dostatečně prodyšné, a proto i méně náchylné k plísním a bakteriím. Pohodlný spánek zajistí ale i takzvaná sendvičová matrace, která je tvořena několika vrstvami z odlišných materiálů nebo z několika vrstev materiálu různé objemové hmotnosti. Většinou se k jejich výrobě používá molitan a kokosové vlákno spojené latexem. Matrace tak k použití nabízí dvě strany s odlišnými vlastnostmi (tvrdostí). Jsou oblíbené především pro svoji výraznou pevnost. Vynikají také tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím a proležení matrace.

Posledními druhy matrací jsou pružinové a taštičkové. Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. U taštičkových matrací jsou ale pružiny zašity do textilních sáčků, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla, a optimálně tak rozložit jeho hmotnost. Další silnou stránkou taštičkových matrací je výborná prodyšnost - díky tomu jsou velmi odolné vůči výskytu roztočů, plísní a bakterií. Je možné je také takzvaně zónovat, tedy do jednotlivých částí matrace vložit taštičky s odlišnou tvrdostí pružin. Z hygienického hlediska je samozřejmě plusem i to, když je matrace opatřena snímatelným a v pračce pratelným potahem.

Uvědomte si...

Každá partie našeho těla potřebuje při spánku jinou oporu, a právě výrobky s rozlišenými anatomickými zónami tomuto požadavku vycházejí vstříc. Latexové, sendvičové či matrace z HR pěny dnes běžně seženete ve variantách se třemi až sedmi anatomickými zónami, které mají rozdílné tuhosti. Tak například pro ramena a paty je měkčí zóna, pro bedra zase tvrdší. Důležité je, aby byla při poloze na boku páteř ve vodorovné poloze, nesmí být pokřivená!

Samotná matrace ale ještě klidný spánek nezaručí. Během osmihodinového spánku naše tělo vyloučí až půl litru potu i více. Ten se do matrace dostává i společně se zbytky kůže a vlasů. Její každodenní užívání tedy vede nejen k opotřebování materiálu, ale také k jeho zanesení nečistotami. Aby vlivem těchto faktorů nevznikalo v matraci vhodné místo pro řádění roztočů a plísní, je důležité, aby byla dobře prodyšná. K tomu je potřeba i kvalitní podklad, protože na nekvalitním základu i ta sebelepší matrace ztrácí své nejlepší vlastnosti.

Jako podklad pod matraci můžeme zvolit pevnou desku, dřevěný laťkový rošt nebo lamelový rošt. U pevné desky je důležité, aby měla otvory pro větrání, protože pak může dýchat i matrace. Dřevěné laťkové rošty by měly být sestaveny tak, aby mezi laťkami nebyly mezery větší než 5 cm. To samé platí i při výběru lamelových roštů. Pokud by mezery byly větší, docházelo by k nerovnoměrnému rozložení matrace a k její deformaci.

Lamelové rošty mohou být buď pevné, polohovací, nebo motorové – tyto rošty se polohují pomocí elektromotoru bez nutnosti vstát z matrace. Jejich výhodou je zajištění dobré prodyšnosti pro celé lůžko, což je v rámci hygieny matrací více než žádoucí. Pro pružinové a taštičkové matrace ale polohovací lamelové rošty vhodné nejsou. V těchto případech je vhodná i rovná pevná dřevěná deska s otvory. Koupě matrace je individuální záležitost, proto je potřeba si ji před nákupem pořádně vyzkoušet. Dobrá rada určitě také není k zahození, a tak lze doporučit koupi ve specializovaných prodejnách, kde nám budou prodejci schopni poradit a doporučit matraci tak zvaně na míru.

Základ rychlého usínání a sladkého spánku

  • Kvalitní matrace a rošt.
  • Pravidelná doba ukládání se ke spánku. To samé platí i pro vstávání.
  • Žádné jídlo v posteli, ani dívání se na televizi apod.
  • Čtyři hodiny před spaním nepít nápoje obsahující kofein (káva, čaj) a nejíst těžká jídla.
  • Usínání podpoří teplá koupel nebo sklenka vlažného mléka s medem.
  • Vyhnout se těžké fyzické námaze, cvičení zhruba čtyři hodiny před spaním.
  • Dvě hodiny před spaním nekouřit, pokud už se tedy bez cigarety neobejdete.
  • Ložnici pořádně vyvětrat a udržovat v ní teplotu mezi 18 - 20 °C.
  • Tichá místnost, umístěná daleko od jakéhokoliv hluku. Hlučnější ložnici lze trochu odhlučnit měkkým kobercem či těžkými závěsy.
  • Pokud se vám dlouho nedaří usnout, pomalu vstaňte a jděte se projít do jiné místnosti bytu. Chvilku si třeba čtěte, poslouchejte hudbu nebo se jen tak koukejte z okna. Pak se vraťte zpátky do postele.

-td-Foto: Gumotex, www.isifa.com