Pokud se ještě do konce roku rozhodneme pro koupi nového sporáku nebo trouby, zabijeme dvě mouchy jednou ranou: dáme si pod stromeček krásný a praktický dárek trvalé hodnoty a navíc si s ním můžeme pohrát už před Ježíškem - veškeré náročné vánoční pečení stihneme odbýt už v novém spotřebiči. A určitě se nám velice uleví v mnoha směrech: Konec připalování Pokud jsme doposud pekli v plynové troubě, všechno se velmi snadno připalovalo – tomu by s novou troubou měl být samozřejmě konec. Výška trouby K troubám plynových i elektrických sporáků se navíc musíme shýbat opravdu hluboko a naše záda by o tom mohla něco vyprávět. Jeden z nejdůležitějších parametrů obsluhy každé trouby je ale přitom její vertikální umístění. Tím, že trouba tvořila jeden celek se sporákem, bylo dáno její (v podstatě velmi nevyhovující) místo – a to ve výšce nějakých 35 centimetrů nad zemí. Když se trouba od sporáku odloučila, lze ji zabudovat opravdu pohodlně a tak se najednou ocitá o celého půlmetru výš – může být i 90 –100 cm nad podlahou. Že je to pohodlnější, je zcela zřejmé. Vnitřní osvětlení je samozřejmostí Ten, kdo se nemůže rozloučit se skoro historickou tmavou troubou, zkoumá namáhavě proces pečení v šeru až temnu. Vnitřní osvětlení nové trouby mu pak značně ulehčí život. Současně s tím, že se nová trouba dostala skoro do úrovně očí, oceníme navíc i její pohodlné polovýsuvy a plnovýsuvy, kdy nám plechy a pekáče vyjíždějí pohodlně na drážkách naproti. Všechny typy výsuvů bychom si měli v obchodě vyzkoušet a posoudit, který bude vyhovovat právě nám. Vaření v páře Nejnovější trouby umí nejen péct jako horkovzdušné (dolní a horní ohřev a jejich kombinace), přičemž některé typy mají zabudovaný i gril (grilování lze někdy opět kombinovat s horkým vzduchem), ale navíc přichází ještě jedna novinka. A je to novinka velmi příjemná a pro naše zdraví maximálně prospěšná. Praktická kombinace horkovzdušné a parní trouby přináší možnost navíc v troubě vařit také v páře. Ačkoliv dobře víme, že vaření v páře je zdravé, s přípravou jsou někdy nepříjemnosti, takže zeleninu včetně brambor nakonec raději uvaříme (a s vodou tak zbytečně odplavíme vitamíny a minerály), rybu raději usmažíme (a přidáme kalorie, zmizí dietní efekt) nebo uvaříme (rozpadne se nám). V nové troubě si ale můžeme připravit rybu v té nejlepší, nejjemnější a jedině uznávané úpravě – jak říkají mistři kuchaři – rybu vařenou v páře. Teprve na vařené rybě dokonale vyniknou jemné nuance mnoha rafinovaných, pikantních a delikátních omáček. -ag-