1. Ambrozie

Pylová zrnka ambrozie jsou častým spouštěčem alergické reakce. Cestují vzduchem i stovky kilometrů. Takže i přesto, že se ambrozie ve vašem okolí vůbec nevyskytuje, mohou vás symptomy alergie nepříjemně potrápit.

2. Řepka olejka

V posledních několika letech je řepka olejka nejpěstovanější plodinou u nás. Pylová zrnka řepky naštěstí na rozdíl od ambrozie nedolétnou tak daleko. K alergickým reakcím tak dochází jen v těsné blízkosti polí, na kterých se tato rostlina pěstuje.

3. Žito

Kultivované žito patří společně s travinami k nejnepříjemnějším alergenům vůbec. Polím, na kterých se pěstuje žito, se raději vyhněte obloukem. Jinak riskujete kýchání, rýmu, slzení očí, bolesti hlavy, případně i kopřivku či ekzém.

4. Hmyz

Bodnutí od vosy nebo včely je bolestivé a nepříjemné. U alergika může jít dokonce o život. Noste u sebe první pomoc v podobě léků, kterými vás vybaví alergolog. Jste-li silný alergik, bodne vás hmyz a vy nemáte po ruce léky, nebojte se zavolat záchrannou službu. Jakmile začnou otékat dýchací cesty, jde o vteřiny.

5. Slunce

Velmi častá je také alergie na slunce označovaná lidově jako sluneční ekzém nebo sluneční alergie. Objevuje se při prvním jarním oslunění nebo i uprostřed léta při velmi prudkém slunění. Projevy vznikají za hodiny až dny po oslunění. Mohou být velmi různorodé: od svědivého zarudnutí, přes „krupičku“ až ke splývajícím mokvajícím puchýřkům.

Zdroj: vseprozdravi.cz, alergie.zdrave.cz