Květiny nás obklopují všude a jsou naprosto běžnou součástí našich životů. Mnohé z nich jsou krásné, voní nádherně a některé dokonce léčí různé nemoci. Avšak některé z nich jsou také nebezpečně jedovaté a mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Ve světě rostlin existuje řada jedovatých květin, které byste měli znát a vyhnout se jim. Pojďme se tedy ponořit do světa těchto nebezpečných krásek.

A jaké jsou nejjedovatější rostliny v ČR? Hned deset uvidíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Nejjedovatější rostlina na světě

Korunu nejjedovatější květiny na světě si nese rostlina Cerbera odollam, známá také jako "Sebervražedný strom" nebo "odollam". Je to strom, který se vyskytuje převážně v Indii a jižní Asii, a jeho semena obsahují látku zvanou cerberin. Cerberin je silný jed, který způsobuje zástavu srdce a dokáže zabít člověka i při malých dávkách. Odollam má tradičně v historii temné použití, například v sebevraždách nebo vraždách.

Které keře jsou jedovaté?

Keře mohou být stejně jedové jako jiné rostliny a s některými z nich byste měli opatrně zacházet, zejména pokud máte doma děti nebo domácí zvířata. Například tis, to je velmi jedovatý keř, jedy má ve většině částí rostliny, kromě dužiny červených bobulí. Dalším jedovatým keřem je dřišťál obecný. Tento keř má nádherné, vonné květy, ale je vysoce jedovatý a může způsobit vážné zdravotní potíže.

Nesmíme zapomenout také na lilek černý, což je jedovatý keř, který produkuje malé černé bobule, jež obsahují toxické látky a mohou být nebezpečné pro člověka i zvířata.

I pokojovky jsou jedovaté

Nějaké jedůvky máte možná i doma. Mnoho běžných pokojových rostlin je bohužel jedovatých, což může být nebezpečné pro děti a domácí zvířata. Jde třeba o difenbachii, která je známá pro své krásné, pestré listy, ale její šťáva obsahuje krystaly vápenaté, které mohou způsobit podráždění úst a hrdla. Další pokojovkou je filodendron obsahující podobné toxiny jako difenbachie, který také může způsobit podráždění úst, jazyka a hrdla, pokud je sněden.

A co jste možná nevěděli, jedovatá je i oblíbená Monstera deliciosa, exotická rostlina populární díky svým velkým, prorostlým listům. Problém ale je, že její nezralé plody mohou způsobit podráždění úst a zažívací potíže.

Zdroj: toxicology.cz, britannica.com, pistilsnursery.com