Chrastoun neboli cerbera uchvátí váš pohled už z dálky, stejně jako plody připomínající velmi chutná jablka. Tento strom řadíme do čeledi toješťovitých a jedná se o nejjedovatější strom světa. Rovnou upozorníme, že na jeho plody není radno sahat, natož je ochutnávat. Podívejte se, čím je chrastoun zajímavý a proč se mu říká „strom smrti“. Věděli jste, že si ho oblíbili sebevrazi a ještě před 200 lety byl používán jako prostředek prokazování viny či neviny?

Zdroj: Youtube

Co stojí za nevalnou pověstí chrastouna?

V našich podmínkách se s chrastounem nesetkáme, na tento až 10 metrů vysoký impozantní strom můžete narazit při cestách po Indii, Malajsii, Madagaskaru či Indonésii. V těchto oblastech se setkáte s označením pong-pong.

Za neslavnou pověstí chrastouna stojí zejména plody, kterým se mnohdy přezdívá jablka smrti. Jejich semena jsou jedovatá a mohou způsobit smrt, silné žaludeční problémy, bolesti hlavy či rozleptat sliznici a jícen. K tomu stačí jediné sousto. Po několika málo hodinách dojde k zástavě srdce.

Navzdory všem negativním přezdívkám a jedovatosti se chrastoun pěstuje pro své krásné květy a v Malajsii se používá jako prostředek proti svědění nebo vším. Přidává se také do jedů na krysy a jiné škůdce.

Zdroj: evergreen.edu, poznatsvet.cz