1. Medúza čtyřhranka Fleckerova

Jedním z nejnebezpečnějších zvířat světa je medúza čtyřhranka Fleckerova. Má až třímetrová žahavá chapadla posetá jedovatými buňkami. Pro palčivost jejího jedu se jí také přezdívá mořská vosa. Od roku 1954 dodnes zabila přes 5 500 lidí. To je asi tak 100x více než zabití žralokem.

2. Kobra královská

Víte, že jed kobry dokáže zabít i slona indického? A to za necelé 3 hodiny. Člověk podlehne jejímu jedinému kousnutí za pár desítek minut. Samotný jed není mezi hady nejsilnější, ale díky tomu, že je kobra velká, vpraví do člověka až 5x více jedu než mamba černá.

3. Homolice mramorovaná

Tento mořský plž v sobě ukrývá jeden z nejhorších jedů planety. Jediná kapka jedu může zabít až 20 lidí. Bohužel na tento jed neexistuje protilátka. Je tedy skoro zázrak, že homolice zabila „pouze” 30 lidí.

4. Smrtonoš

Smrtonoš je extrémně jedovatý štír. Měří asi 10 cm a nejčastěji se vyskytuje v Turecku. Jeho jed způsobuje závrať a prudkou bolest. Následují silné křeče, které člověka paralyzují a nakonec usmrtí. Protilátky proti jedu smrtonoše existují, ale jelikož se tyto štíři vyskytují v odlehlejších oblastech, než se k infikovanému dostane pomoc, je příliš pozdě.

5. Pavouk z čeledi Phoneutria

Tento nejjedovatější pavouk světa žije v Brazílii. Má na svědomí nejvíce lidských životů. Pro člověka představuje největší hrozbu, protože s ním často sdílí obydlí. Rádi se ukrývají například v botách nebo v posteli. Jejich jed má jednu zvláštní vlastnost. Způsobuje totiž mužům několik hodin trvající erekci, která následně může vést až k impotenci.

6. Odranec pravý

Spoustu jedovatých zvířat žije na korálových útesech. Jedním z nich je i nejjedovatější ryba světa, odranec pravý. Tato ryba nemá šupiny, je pokryta množstvím hrbolků, takže si ji lze lehce splést s kamenem.

7. Pralesnička

Tato překrásná malá žabka měří asi 5 cm a je nádherně zbarvená. V jejím malém tělíčku se však skrývá tolik jedu, že by jen malá kapička zabila okamžitě až 10 lidí. Indiáni jim přezdívali šípové žáby, protože jejich jed nanášeli na hroty šípů nebo šipek do foukaček.

Zdroj: Abicko.cz, Zoommagazin.cz