Patrně nejkouzelnější pražskou čtvrtí je Staré Město, které doslova dýchá minulostí. Nicméně doba se nedá zastavit, a tak se i zde stará architektura prolíná s moderními objekty. Jedním z nich je rezidence Obecní dvůr v Josefově, k níž patří také nová betonová stavba. Právě v ní se nachází velkoryse koncipovaný mezonetový byt manželů, kteří jsou sběratelé umění a vlastní obrovskou knihovnu. Mezonet je situován ve 2. a 3. nadzemním podlaží. Prostorný byt se rozkládá na ploše 346,4 m² a ještě k němu náleží terasa.

Monumentální schodiště

Architekt Rudolf Netík z RN architektonického ateliéru stavbu převzal v podobě halového prostoru, bez hotových podlah a příček. Přízemní patro navrhl jako co nejméně členěný prostor s kuchyní, hlavní obytnou částí, zázemím pro klavír a také tajnou pracovnou s kulečníkem. Uprostřed dispozice se nachází monumentální točité schodiště z ocelového plechu vedoucí do horního patra. Jeho nevšední barevné provedení tvoří zajímavý kompoziční akcent ke stěnám, oranžová barva podtrhává půvab pohledového betonu.

Obdobně jako schodiště prochází do horního patra knihovna přesahující tři metry (patro od podlahy ke stropu měří 285 centimetrů). Horní podlaží je rozdělené na dámskou a pánskou část příčkami ze železobetonu, který doplňuje sádrokarton a akustické desky. Tady je soukromé území majitelů (ložnice, koupelny, šatny, fitness) a také pokoj pro hosty.

INTERIÉR ROKU

INTERIÉR ROKU

Soutěž Interiér roku každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Do sedmého ročníku mohou architekti a designéři hlásit soutěžní interiéry do 28. 2. 2022. Na základě ohlasů architektů, interiérových designérů, členů poroty, ale i na přání fanoušků na sociálních sítích se pořadatelé rozhodli rozšířit soutěž o kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Více informací se dozvíte na www.interierroku.cz.
Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže. S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími proto postupně čtenáře seznamujeme na našich internetových stránkách www.dumazahrada.cz.


Originální osvětlení

Manželé mají velice blízký vztah k umění, proto se hlavním výtvarným prvkem návrhu stalo originální osvětlení v podobě lineárních lustrů. „Zrcadlí situaci, kterou nasvětlují – tvar klavíru nad krátkým koncertním křídlem, půdorysný obrys schodiště, obvod kuchyňského ostrůvku a podobně,“ vysvětluje Rudolf Netík. Nad jídelním stolem si zase všimněte netradičních tvarů svítidel, která mají připomínat ovoce. Součástí světelného řešení je rovněž galerijní nasvětlení umění od firmy Prolicht. Betonová stavba si z podstaty věci rozumí s pohledovým betonem příček, na interiérových dveřích vyráběných na míru se použila betonová stěrka. Ale beton perfektně ladí také se dřevem (podlahy jsou z dubových prken a dveře z dýhy makassar) i s ostatními materiály včetně skla (například skleněné luxfery propouštějí světlo do prostor jádra).

K dalším nevšedním prvkům patří provedení venkovních posunovacích okenic, jež jsou součástí obvodového pláště budovy a zároveň slouží jako stínění velkoformátových oken.

V řádu měsíců

Architekt Rudolf Netík projekt nejen navrhoval, ale také koordinoval celý proces vzniku včetně potřebných povolení a kolaudace. Zatímco návrh a povolení „spolkly“ devět měsíců, samotná realizace trvala půl roku. Kdyby některé části stavby dovezené ze zahraničí nebrzdila covidová opatření, patrně by se vše zvládlo za kratší dobu.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada